SUSRETI ALPE - ADRIA 2021

naslovnica 

arhiv

SUSRETI ALPE - ADRIA 2021

2021.

 

 

 

49. ALPE ADRIA NATURISTIČKI SUSRETI POREČ – POLA STOLJEĆA SUSRETA TOLERANCIJE Solaris Camping Resorts, Camping Adriatic by Valamar , 06.-13.06. 2021.g.

 

Iako se u Hrvatskoj  održava već pola stoljeća, ovaj međunarodni susret naturista  prolazi skoro neopaženo na našem medijskom prostoru.


Alpe Adria susreti ili Alpe-Adria-Treffen je međunarodni sportski susret s raznim sportskim natjecanjima naturista.


Po tome ništa neuobičajeno, ali iza susreta stoji cijela europska povijest i pregršt zanimljivih činjenica.  

 

Susret je iniciran 1972.g. na 13. Svjetskom kongresu naturista u Vrsaru, prvom takve vrste u jednoj tada socijalističkoj državi, što je za Europu samo po sebi  bio paradoks sui generis. Ideja nekoliko inicijatora (Romano Mantani, Italija i Ludwig Goetz, Bavarska, Njemačka) bila je okupiti jednom godišnje sve naturističke udruge  iz zemalja koje su geografski na Alpe Adria prostoru, a nekad pripadale Austro-Ugarskoj monarhiji kao konglomeratu, sastavljenih u ondašnja vremena od različitih naroda.  

 

U zadnjih pedesetak godina na ovim našim prostorima u naturističim kampovima Istre  sastajale su se naturističke udruge jednom godišnje na sportskim susretima (zvali su ih i susreti tolerancije). Tako su u ovom susretu učestvovali Nijemci (Bavarska), Mađari, Česi,  Slovaci, Poljaci, Slovenci, Talijani (Trst) i naravno domaćini Hrvati, uz dodatak Nijemaca (iz Bavarske) koji su bili među utemeljiteljima skupa.  

 

Alpe-Adria-Treffen je međunarodni sportski susret s raznim natjecanjima. Sljedeće godine će biti jubilarni 50. ALPE ADRIA SUSRET u hrvatskim naturističkim kampovima, a održavan je ekskluzivno u Istri i to 25 puta u Solarisu Poreč, 14 puta u Monseni Rovinj, 4 puta u Kaželi Medulin, 2 puta u Valalti Rovinj, i iznimno dva puta u Austriji, Ebensdorfu i Klagenfurtu.


Susreti su karakteristični po sljedećim  sportovima: odbojka, stolni tenis (pojedinačni i u parovima), odbojka na pijesku, tenis, potezanje konopa, šah i razne dječje igre.

 

 

Radni susret s INF – Svjetskom naturističkom federacijom Solaris (International naturist federation). S lijeva na desno: Đoni Simonović, direktor Solarisa, Jerko Sladoljev , Top Camping Poreč, Jean Peters, vice predsjednik INF i Ivo Sieglinde, predsjednica INF.

 

Događaj  je  imao izuzetan uspjeh koji se uvijek očitovao masovnom prisutnošću naturista . Najmasovnije okupljanje dogodilo se 1993.g. u naturističkom kampu Monseni Rovinj (danas tekstilni kamp Amarin) sa 700 okupljenih naturista i to dok je još u Hrvatskoj trajao Domovinski rat, što je također tada bio dokaz lojalnosti naših gostiju i prijatelja iz Europe .


Za napomenuti je da je RTV Ljubljana 1976.g. snimila po ovim susretima i prvi naturistički dokumentarni film „Gola resnica“ režisera mr.sci Saše Mrvaljevića.


Isto tako je 1978.g. u Solarisu inicirana i prva Udrugu naturističkih središta Hrvatske, kasnije preteća KUH-a.


I na kraju, ali ne manje važno, 1974.g. u Solarisu je za vrijeme Alpe Adria susreta organizirana i prva naturistička izložba knjiga, magazina, novina i drugih tiskovina, a izložbu je tada popratila RTV Ljubljana i Bavarska televizija za touroperatora Touropa iz Muenchena.


Danas je ovaj event postao službeno dio skupova Međunarodne federacije (INF-FNI) koja ga svake godine predlaže svim europskim naturistima.
 
Jerko Sladoljev

 

top/vrh stranice

©2021