riječ, dvije

naslovnica 

arhiv

riječ, dvije

 

    

 

 

 

Riječ, dvije (73 08.7.2021.

 

Proslavili smo Dan naturizma na Jarunu.

Ove godine smo se, nakon lošije 2020. godine, financijski vratili na 2019. godinu što je uspjeh s obzirom na situaciju. Ipak možemo i moramo bolje. No za daljnji razvoj DNH moramo razmisliti i o nekim novim kadrovskim rješenjima. Tajnik nam je stalno poslovno odsutan, dio članova IO ne koristi e-mail pa je komunikacija otežana, a i tragično smo ostali bez jednog člana izvršnog odbora. O tome ćemo razmišljati tijekom ljeta.

 

I pozivamo naše mlađe članove koji bi se željeli uključiti u rad Društva da nam se jave.

 

Riječ, dvije (72 21.6.2021.

 

Korona popušta. I mi se pripremamo za proslavu Dana naturizma. Ne znamo koliko će nas biti iako su neki najavili da će doći i iz Rijeke. Rezervirajte taj dan za naše druženje.

 

Riječ, dvije (71)  3.6.2021.

 

Ukratko, kako sam najavio u 6. mjesecu još uvijek nećemo imati aktivnosti.

 

Nadam se da će ipak biti dosta zainteresiranih da se nađemo na Jarunu 4.7. na dan naturizma.

 

Javite se ako ste zainteresirani za dolazak na proslavu Dana naturizma na Jarunu 4.7  e-mailom.

 

I još nešto. Znam da ste mnogi i ove odustali od ljetovanja u nekom FKK kampu.

Vidljivo je to i prema vašim uplatama članarine.  No članarina ne bi trebala biti samo radi popusta u kampu ili ulaska u kamp .Ona ima namjenu i da plati troškove web stranice, vođenja računa u baci i druge fiksne troškove. Bez članarine se Društvo neće moći održati. Zato vas molimo da bez obzira na vaše ovogodišnje potrebe za "markicom" da ipak uplatite članarinu za 2021. godinu. Srdačno vaši iz IO DNH.

 

 

Riječ, dvije (70)  10.5.2021.

 

Damir Krušelj 1967.-2021

 

 

 

 

 

 

 

Pretužna vijest. Damir Krušelj, član IO DNH umro je 7.5. od posljedica korone. Iskrena sućut obitelji.

Ovo me je šokiralo, kao i druge naše članove koji su ga poznavali. Koji su poznavali njegov vedri duh.

Ispraćaj je bio u srijedu 12.5. u 12 sati na krematoriju.

 

Riječ, dvije (69)  22.03.2021.

 

70 godina Vragolastog Denisa (Dennis The Menace)

 

I dalje se ništa ne događa u Društvu. Prisjetimo se zato Vragolastog Denisa.

 

Neovisno jedan od drugoga po prvi put su istog dana 12. ožujka 1951. godine i istog imena (Dennis the Menace) izašli stripovi, jedan u UK i drugi u USA. Bila je to stvarno neobična koincidencija. Autori nisu znali jedan za drugoga. A oba Denisa i danas nakon 70 godina su aktualni.

Ta dva Dennisa su veoma različiti. Onaj engleski  je zločesti dječak i nasilnik. Onaj američki je razigrani petogodišnjak koji namjerno ne radi nepodopštine već često upada u  situacije u kojima odbacuje nametnuta pravila. I mi ćemo prikazati humor Hanka Ketchama autora  američkog Denisa, koji odbacujući ta nametnuta pravila često povezuje Denisa s idejom naturizma. Tu je onaj epohalan kada Denis objašnjava Joey-u osjećaj slobode. Zapravo upućuje ga da pita Margaret.

 

Pa dragi moji naturisti ako vas tko pita da objasnite naturizam možete jednostavno odgovoriti "Pitajte Margaret!"

 

Riječ, dvije (68) 17.2.2021.

 

Izvanredna situacija zahtjeva i izvanredne postupke. I tako smo po prvi put održali e-mail Skupštinu DNH. Za par naših članova koji nemaju e-mail osigurani su printani materijali ili telefonske konzultacije.

 

Pa ipak nisu se svi odazvali, ali ipak je bilo više onih koji su sudjelovali u radu e-mail Skupštine i dovoljno da Skupština bude pravovaljana.

 

Nakon završetka dopisne sjednice Skupštine svi sudionici dobili su povratno  e-mailom datoteku sa statistikom glasanja kao i sa svim diskusijama. 

 

Pravilnikom smo dopustili jedenu godinu "pauziranja" članstva ali ne više od jedne godine. Članovi koji su uplatili članarinu za 2019. a nisu za 2020. i dalje su  imali pravo sudjelovati u radu  Skupštine.

 

Ali da ne izgubite pravo članstva uplatite članarinu za 2021. Obično su sudionici Skupštine  članarinu uplaćivali odmah na Skupštini.  Kako je  ovo dopisna Skupština pozivam vas da i  članarinu uplatite elektronski, putem banke. Podatke kako uplatiti članarinu putem banke naći ćete na našoj web stranici.

 

I učinite to što prije.

 

 

Riječ, dvije (67) - 23.1.2021.

 

Evo nas u novoj 2021. godini. Nadam se da će biti bolja, uspješnija nego prošla. I da ćemo imati više prilika za druženje, barem tamo od ljeta.

 

Ali za sada zbog mjera održavamo e-mail sjednice Izvršnog odbora i što je još važnije  po prvi put u povijesti Društva e-mail sjednicu Skupštine. No to je prilika da se više članova uključi u rad Skupštine.

 

 

Riječ, dvije (66) - 30.12.2020.

 

Kraj je 2020. godine. Godina koju ćemo se sjećati po pandemiji korone i razornim potresima u Zagrebu u ožujku i Petrinji, Sisku i Glini u prosincu na kraju same godine. Godina u kojoj smo izgubili dragog prijatelja Joška.

 

Vjerujem  da će 2021. godina biti bolja,  da ćete u novoj godini imati puno osobnog uspjeha i sreće i da ćemo svi imati više zajedničkog, naturističkog druženja. Želim vam sretnu i uspješnu 2021.godinu.

 

 

   

Riječ, dvije (65)
2.10.2020.

 

S neizmjerno dubokim žaljenjem i u šoku dobili smo vijest da nas je dana 28.9.2020. napustio Jožko Puc.

 

Deset godina je bio predsjednik Zveze Društev naturistov Slovenije, a od 2008, dopredsjednik.

 

Bio je glavni urednik internetske stranice i biltena Naturist.

 

 

Riječ, dvije (64) - 1.10.2020.

 

I dok zbog korone nema nekih druženja  analiziram naše prihode od članarina. U dosadašnjim članarinama ima nekih nelogičnosti koje bi trebalo ispraviti. Glavna je zamjerka da umirovljenici imaju popust bez obzira na stvarne prihode koji mogu biti i veći od nekih prihoda zaposlenih. Dijelom bi došlo do poskupljenja ali ne bitno. rasi usporedbe pogledajmo članarine u Irskoj. Točno je da su prihodi u Irskoj veći ali i članarine su znatno veće. I mi bi mogli dati popust starijima od 65 godina ali mislim da bi taj popust trebalo zaslužiti i trajnijim članstvom, npr. dužim od 6 godina.

 

Evo kakve su nove (niže) članarine u Irskoj:

 

NEW (LOWER) MEMBERSHIP FEES

€50 - 2020
€70 - 2020 + 2021
€40 - 65+ years 
€20 - <25 years, student, disabled, unemployed, overseas

 

Riječ, dvije (63) - 11.09.2020.

 

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u lipnju organizirali smo druženje na Jarunu. A onda se opet stanje pogoršalo. Iako ima i onih koji ne vjeruju u postojanje virusa i koji misle da je to sve velika svjetska zavjera.

 

Bilo ovako ili onako mi nismo pripremali nikakva druženja.

 

Posljedica pogoršanja je i odgoda Svjetskog kongresa INF-a za ožujak 2021.  Predviđam da će se zapravo odgoditi za jesen 2021. Očekivali bi da je to bilo idealno za obnavljanje stranice ali kako se ništa nije događalo nije se ni mijenjala stranica. Držala me ljetna fjaka.

 

Ipak najavljujem jedno mini druženje  u subotu 12.9. Nešto ćemo pripremiti i za prigristi i za osvježenje.

 

Riječ, dvije (62) - 1.06.2020.

 

Nakon popuštanja epidemioloških mjera ponovno je došlo vrijeme da se družimo.

Zato vas pozivamo na proslavu Dana naturizma u nedjelju 7.6.2020. Okupljat ćemo se na našoj plaži na Jarunu od 10:30.

 

Nešto ćemo pripremiti i za prigristi i za osvježenje.

Naturistički kampovi se otvaraju prema preporukama stožera od 29.5 na dalje.

Najbolje je da se sami javite u kamp i provjerite stanje.

 

 

Riječ, dvije (61) - 21.03.2020.

 

#ostanidoma

Dragi moji naturisti. Korona virus promijenit će nam sve planove. Svi naši planovi okupljanja otkazuju se do daljnjega. Mislim da će ovo izvanredno stanje potrajati nekoliko mjeseci. Nije u pitanju samo Hrvatska nego i druge europske zemlje u okruženju.

Tako će vjerojatno otpasti ovogodišnji susreti Alpe-Adria.

 

U pitanju je i naša proslava Dana naturizma predviđena za nedjelju 31.6.

 

Dan naturizma proslavi ćemo kad se ukine restrikcija okupljanja.

 

Čak i kongres INF-a predviđen za listopad je pod upitnikom.

 

Nabava markice za one koji nisu je još nabavili bit  će moguća samo uplatom na naš račun, a markicu će dobiti poštom.

 

Povećana je cijena obiteljskih članarina a pojedinačna ostaje ista.

 

 

Riječ, dvije (60) - 11.01.2020.

 

Na početku  želim vam mnogo naturističkog druženja u 2020. godini. I naravno puno osobnog uspjeha i sreće.

 

Po prvi puta skupštinu prebacujemo s prosinca prošle godine na siječanj ove godine. Možemo donijeti konačni financijski izvještaj prethodne godine.

 

To je sve u roku. Izvještaj se u Finu predaje tek krajem veljače.

 

Stigle su markice za 2020. godini pa na Skupštini možete obnoviti članstvo za 2020. godinu.

 

Bit će to i prilika raspraviti plan rada Društva u slijedećem razdoblju. Zato dođite na Skupštinu.

 

Povećana je cijena obiteljskih članarina a pojedinačna ostaje ista.

 

Riječ, dvije (59) - 8.12.2019.

 

Pri kraju smo godine. Nešto od zacrtanih ciljeva smo ostvarili ali nešto nismo uspjeli. U siječnju smo održali jednu saunu. Za drugu više nismo imali zainteresiranih. U ožujku je održana izborna skupština. U junu smo imali otvorenje sezone na Jarunu a u julu proslavu dana naturizma, također na Jarunu, Pri tome smo i po prvi put predstavili zastavu Društva. Ali nismo otišli na susrete Alpe- Adria, u Mali i raj i krajem ljeta u Banovce.

 

Bila je ideja da se u prostorijama gdje održavamo sastanke napravi neko slavlje vezano uz Novu godinu . Razgovarao sam s nekim ljudima iz mjesnog odbora i oni na našu žalost nisu skloni toj ideji. Napominjem da dvoranu koristimo svaku prvu srijedu u mjesecu i svaku treću subotu ali samo na par sati. Za sve ostalo bi trebali posebne molbe i obrazloženja. 

 

Preostaje da organiziramo još neko druženje do kraja godine i naravno saunu ako bude zainteresiranih.

 

Riječ, dvije (58) - 25.9.2019

 

Otkazujemo i završetak sezone. Ostaje da ponovimo što je ove godine obavljeno.

Održali smo jednu saunu, za drugu nije bilo interesenata. U travnju smo održali proljetno druženje na Jarunu. U lipnju smo otvorili sezonu na Jarunu. U srpnju smo proslavili dan naturizma. Pri tome se predstavili i zastavu Društva.

 

Preostaje da organiziramo još neko druženje do kraja godine i naravno saunu ako bude zainteresiranih.

 

Riječ, dvije (57) - 1.9.2019.

 

Otkazani su i Banovci. Prijavilo se tek par ljudi. Veliki broj članova je otkazao iz različitih razloga, a još veći broj nije ni odgovorio na SMS poziv.

 

Ideja naturizma je druženje. Ako će se uvijek samo par istih ljudi javljati to neće biti dobro za Društvo. Funkcija Društva svest će se samo na nabavu markica. U našim ograničenim mogućnostima jer nemamo vlastiti teren ili prostorije pokušavamo naći što više prilika da se družimo.

 

Znam da svi imamo mnogo privatnih obaveza. No pozivam vas da pomalo uključite i malo vremena za naše zajedničke aktivnosti. Plan je donesen prije, rekao bih na vrijeme,  pa je moguće taj plan uključiti i u vlastite planove.

 

A pozivam vas na završetak sezone na Jarunu. Datum ovisi o vremenu.

Javite mi koja bi vam subota ili nedjelja odgovarala.

 

 

Riječ, dvije (56) - 19.8.2019.

 

I ove godine zbog vremenskih (ne)prilika nismo otišli u Mali raj. Kolovoz im je prebukiran. Ako ste za mogli bi otići jednu subotu u rujnu, ali bojim se opet nestabilnog vremena. Što mislite o toj temi. Javite se 091 587 54 SMS-m.

 

Jedna od naši akcija bio bi i odlazak u Banovce 31.8. Tamo ima FKK bazen s toplom vodom pa nešto lošije vrijeme  ne bi smetalo. Ponovo sam pogledao prognozu vremena za Banovce. Iako je to još daleko za točniju vremensku prognozu više ne predviđaju kišu te subote.

 

No druga stvar je da bi sami trebali snositi cijenu ulaznice (10€) i vlastitu prehranu. S visinom članarine koja je manja od cijene ulaznice nismo u mogućnosti sufinancirati ulaznice.

 

Ako bi bila kiša ulaznica vrijedi za unutarnji bazen ali tamo bi trebali imati kupaći kostim.

 

Slovenci imaju u 19 sati u subotu večeru (piknik). Možda ima mogućnosti  da im se priključimo, naravno uz doplatu za večeru. Javite mi što prije što mislite o tome.

 

Riječ, dvije (55) - 17.7.2019.

 

Nakon odgađanja uspjeli smo se okupiti na našoj plaži na Jarunu. Članovi su se već razbježali po ljepšim destinacijama pa nas je očekivano bilo malo. Ali otpao je Mali raj kojem su se mnogi veselili. Pokušat ću s "Malim rajem" dogovoriti da dođemo u subotu 10.8.

 

I dalje ne uspijevamo uspostaviti kompaktnost Društva. Uglavnom se sastaju stariji članovi Društva. Novi članovi uzmu iskaznicu i markicu, ali dalje su samo individualni naturisti. No i sama definicija naturizma govori o "druženju bez odjeće". s naglaskom na druženju.

 

Upozorili su me da na karikaturi o Danu naturizma ljudi sjede direktno na klupi što i nije po naturističkim pravilima pa sam docrtao ručnike.

 

Riječ, dvije (54) - 23.6.2019.

 

Dolaskom toplog vremena pojedine televizije, novine i internetski portali prisjete se naturista. Sada je na internetskom portalu 100posto.hr izašlo 10 pitanja o naturizmu na koja sam odgovorio što sam bolje znao.

 

Pozivamo članove koji još nisu stigli platiti članarinu da to učine. Nažalost imamo i onih članova koji odustaju od daljnjeg članstva.

 

Pripremamo se za naš slijedeće događaje, za dan naturizma u nedjelju 7.7.2019. i za Mali raj u subotu 13.7. 2019.

 

Riječ, dvije (53) - 11.6.2019.

 

Uspjeli smo se nekako okupiti u subotu 8.6 na Jarunu. Nisam zadovoljan odazivom. Izgovori su bili različiti. Najčešći kako nisu u Zagrebu taj vikend. No iako nas je bilo malo, bilo je zabavno pa onima koji nisu došli neka bude krivo.

 

Ove akcije održavaju se zato da se postigne neka veza između naših članova no izgleda vlada strogi individualizam.

 

Nadam se da će se u našoj idućoj akciji za dan naturizma 7.7. odazvati više članova.

 

Riječ, dvije (52) - 22.5.2019.

 

Nadam se da da će u subotu 1.6. vrijeme biti dobro i da ćemo se naći na naturističkoj plaži

u velikom broju na otvorenju sezone.

 

U naš arhiv ubačena je rubrika humor pa stare karikature sele tamo. U verziji za mobitele to je već učinjeno prije.

 

Za koji dan ću postaviti naturistički humor i na našu stranicu na FB.

 

https://www.facebook.com/naturisti.dnh/

 

I pozivam vas da lajkate karikature (kada budu postavljene na FB) da vidimo koja vam se najviše sviđa. Osobno za sada neću reći (da ne utječem na vaše glasovanje) koja je mani najdraža.

 

Riječ, dvije (51)
9.5.2019.

 

Loše vrijeme (posebno vikendom) stalno nas onemogućava da se nađemo na naturističkoj plaži na Jarunu. Predviđeno  čišćenje plaže otkazano je zbog vremena i izbora.

 

Predviđeni datum za početak sezone na naturističkoj plaži na Jarunu je subota 1.6.

 

Vjerujem da će nas konačno i vrijeme poslužiti.

 

Riječ, dvije (50) - 29.3.2019.

 

Evo i jubilarni 50 broj "Riječ dvije".

 

Održana je Skupština i izabrano je novo

(staro) vodstvo.

 

Ponavljam za one koji su propustili to pročitati u prethodno broju:

 

Naša web stranica već je prije prilagođena za tablete, a sada je prilagođena i za mobitele. No treba uzeti u obzir da je tek u eksperimentalnoj fazi.

 

Prijelaz na verziju za mobitele nije automatski već morate upisati novu poveznicu (link):

 

http://m.dnh.hr

 

Riječ, dvije (49) - 12.3.2019.

 

Premjestili smo Skupštinu na kraj ožujka zbog uskrsnih praznika. Dvoranu imamo slobodnu u četvrtu subotu u mjesecu. Za neku drugu subotu morali bi dati zahtjev da netko ne uleti.

 

Proljetno druženje na Jarunu održat ćemo vjerojatno u travnju.

 

Naša web stranica već je prije prilagođena za tablete, a sada je prilagođena i za mobitele. No treba uzeti u obzir da je tek u eksperimentalnoj fazi.

 

Prijelaz na verziju za mobitele nije automatski već morate upisati novu poveznicu (link):

 

Riječ, dvije (48) - 15.2.2019.

 

Bili smo u sauni. Nije nas bilo mnogo. Pa organiziramo još jednu u veljači.

 

Vjerojatno će se pridružiti i oni članovi koji zadnji put nisu mogli doći.

 

Volio bih da se što više članova pridruži ovom našem susretu u sauni jer upravo druženjem održavamo Društvo. A da bude zabavnije pozovite i svoje prijatelje koji nisu članovi. Potvrdite mi da li ste zainteresirani.

 

Stranica je prilagođena tabletima. Za prilagodbu za mobitel malo ćemo još pričekati.

 

Riječ, dvije (47) - 3.1.2019.

 

Evo nas u novoj godini. Još jednom svima želim sretnu i uspješnu 2019. godinu i naravno mnogo naturističkih druženja.

 

Kad već spominjemo druženje, naše prvo druženje bi trebalo biti u sauni. Predviđen je termin petak 25.1.2019. Prilika da iz tijela uklonimo sve otrove koji su se nakupili u ovim blagdanskim danima. Predviđeno je kao jednokratno druženje no ne znači da svi zainteresirani članovi ne mogu i nadalje nastaviti koristiti saunu. Predviđena je sauna u sklopu Sportsko rekreacionog centra Mladost. Ako ima netko neku drugu saunu u vidu neka nam javi.

 

Volio bih da se što više članova pridruži ovom našem susretu u sauni jer upravo druženjem održavamo Društvo. A da bude zabavnije pozovite i svoje prijatelje koji nisu članovi. Potvrdite mi da li ste zainteresirani.

 

Pozivam sve naše članove koji plaćaju članarinu putem banke (uplatnice) da to učine što prije kako bi do naše Skupštine u travnju već znali koliko imamo sredstava da možemo planirati daljnje akcije.

 

Prilagodio sam stranicu da se bolje prikazuje na tabletima barem na onim s rezolucijom 1920 x 1080. Za prilagodbu za mobitel malo ćemo još pričekati.

 

Riječ, dvije (46) - 27.11.2018.

 

Održana je Skupština Društva. Očekivao sam da će doći više članova jer se moglo odmah i kupiti markice za 2019. godinu.

 

Kako je već napisan financijski izvještaj za ovu godinu molim sve članove koji bi uplatili članarinu preko banke da to učine poslije Nove godine.

 

Riječ, dvije (45) - 4.11.2018.

 

Održan je 36. svjetski INF-FNi kongres u Portugalu. Mjesto održavanja bio je Lisabon, no zapravo točnije održao se u mjestu Almada koje se nalazi nasuprot Lisabonu s južne strane rijeke Tajo.  Lisabon i Almada povezani su mostom "25 de Abril" duljine 2.277 m.

 

Dio Almade na obali Atlantika je Costa da Caparica u kojoj se nalazi hotel TRYP Lisboa Caparica Mar u kojem se održavao kongres.

 

U pauzi kongresa koji se održavao ujutro i popodne stigao sam tek na pola sata  otići  na plažu gdje sam se mogao naturistički okupati, tek ući u vodu koja nije bila hladna ali nekom plivanju nije bilo mjesta zbog velikih valova. Duž čitave obale protežu se pješčane plaže do kojih u sezoni vozi i uskotračna željeznica ali sada ona nije više radila pa smo do plaže otišli autom. Udaljena desetak minuta vožnje plaža je "clothes optional". Ipak su nas upozorili da koristimo udaljeniji dio plaže do kojeg bi trebali i malo pješačiti. Kako smo došli samo na kratko napravili smo nekoliko fotografija i vratili se u hotel. Ipak dojam je da se Portugal otvara sve više naturizmu i da postaje tolerantniji za razliku Hrvatske koja postaje sve netolerantnija.

 

Kongres je završio u subotu, navečer je bila gala večera.Večera nije bila ništa naročito no  ono što je bilo dobro je da smo tu ipak svi bili na okupu i da smo mogli i dodatno međusobno porazgovarati. Domaćini portugalska naturistička federacija, FPN, osnovana je 1977. godine kao i DNH. eto, naše dvije organizacije su vršnjaci.

 

Nedjelja je bio slobodan dan (za one koji su avion imali tek u ponedjeljak) pa sam zajedno sa slovenskom delegacijom krenuo u obilazak Lisabona. Prvo autobusom do luke u Almadi pa brodićem preko rijeke Tajo u Lisabon. U Lisabonu smo prošetali oko centralnog dijela. Za šire razgledavanje Lisabona koji se, kažu, nalazi na sedam brda krenuli smo turitičkim autobusom. To baš i nije bilo nešto jer se autobus većinom probijao kroz gužvu na ulicama a tek tu i tamo se na slušalicama moglo nešto čuti o znamenostima pored kojih smo prolazili. Preporučam obiđite manje ali pješice. A da, ulice su uglavnom popločene kamenom pa brzina i drndanje autobusa nisu išli u prilog fotografiranju znamenosti. Uvečer smo se vratili u Costu da Caparica gdje smo pronašli mali domaći restoran (svega 5 stolova) specijaliziran za riblje specijalitete posebno za ribe na žaru i sa izvrsnim rinfuznim vinom. Cijene su bile prihvatljive, rekao bih manje nego u restoranima kod nas.

 

A da, još nešto. Idući kongres INF-a održat će se 2020. godine u Sloveniji u Banovcima.

 

Riječ, dvije (44) - 29.8.2018.

 

Loše vijesti stižu iz Istre. Prvo me predsjednica ZDNSa Maja Penko nazvala s upitom što se događa s naturističkim kampom Istra u kojem su najavili da će od iduće godine biti tekstilni. Poziva nas da nešto učinimo! Ali nema nas toliko da skupimo dvadeset autobusa pa da idemo protestirati. Kamp je privatan i tu se ništa ne može. A poslije su me nazvali iz Glasa Istre za komentar uz najavu i daljnjih prenamjena kampova, a članak je izašao u ponedjeljak 27.8.2018.

 

"PULA - Naturistički kamp Istra Sunny u Funtani, najavila je porečka Valamar Riviera, zatvara se s koncem rujna, a iduće sezone bit će to Premium Camping Resort, posve tekstilno luksuzno ljetovalište. Slična sudbina, izgledno je, čeka i vrsarsku Koversadu, prvi naturistički komercijalni kamp  u Europi, u kojem rovinjska Maistra planira naturistima ostaviti tek jedan kutak ..."

 

Riječ, dvije (43) - 22.8.2018.

 

Nažalost ništa ove godine od Malog raja. I dalje postoji problem oko kapaciteta, organizacije ili čega već drugo. Ne želim komentirati, a ostavljena je mogućnost da se dogovorimo iduće godine.

 

Banovci bi bili već ovu subotu (25.8.) ako želimo biti zajedno s slovenskim naturistima ali predviđa se loše vrijeme s kišom pa i to otpada.

 

Umjesto toga pozivam na još jedno druženje na Jarunu u subotu 1.9. za kraj sezone (iako će naravno sezona ići i dalje). Nadam se da ćemo se okupiti u većem broju od našeg okupljanja 4.8. kad smo nudili i besplatno pivo.

 

U nizu lažnih vijesti ("fake news") koje se pojavljuju u našim medijima pojavio se i članak na portalu Net.hr u njihovoj rubrici "Magazin" pod naslovom "Sodoma i Gomora na Jarunu". Članak  potpisuje urednik rubrike (potpisan kao autor je: Magazin) iako se vadi na dopis anonimnog čitaoca. Ovo je samo dno novinarstva. Iako su vulgarnosti zamijenjene sa zvjezdicama to je toliko vulgaran tekst da gotova osim zvjezdica i nema drugog teksta. Takav se tekst ne bi pojavio ni u najgorem porniću. Čitav tekst ukazuje da ga je pisala mentalno bolesna osoba, a posebno zlonamjeran je sam naslov teksta (urednička intervencija?).  A i čitav tekst podložan je zakonskom gonjenu jer se žene nazivaju pogrdnim i vulgarnim izrazima.

 

Navodni čitalac kaže kako se na lijevom dijelu plaže  ništa ne dešava, a na desnom dijelu najgore što mu se dogodilo je da je dobio "nemoralnu" (gay) ponudu. Kaže ne dešava se niti u šumici uz kanal (nije dio naturističke plaže)  ali navodno se nešto događa u šumici iza rolerske staze (ne vidim kakve ona ima veze s naturističkom plažom) kao i na otoku Mladosti (koji također nema veze s naturističkom plažom).

 

Ipak zaključuje kako plažu treba izbjegavati.

 

Cilj tih lažnih vijesti ("fake news") je izazivanje reakcije i zabrane naturističke plaže na Jarunu.

 

 

Riječ, dvije (42)  - 31.7.2018.

 

Naš planirani izlet u Mali raj opet se odgađa. Prvo je svjetsko nogometno prvenstvo prikovalo neke naše članove uz televizore pa smo odgodili izlet. No otpada i slijedeći predviđeni termin jer je  prema riječima Jože Bradača u Malom raju prepuno, čak su i dio livade koju smo koristili za boćanje ispunili šatorima. Kažu da jednostavno nema mjesta ni za dnevne posjetitelje te predlažu da se čujemo krajem osmog mjeseca.

 

Razmišljali smo da bi krajem osmog mjeseca ili početkom devetog mjeseca napravili izlet u Banovce ali i to neće biti prihvatljivo za veći dio naših članova zbog cijene. Dnevna karta je 10€ a dodatno hrana (ručak) još 7€.  U Malom raju je jeftinije i to može Društvo sufinancirati.

 

Još ćemo odlučiti idemo li na izlet u Mali raj ili u Banovce krajem osmog mjeseca.

 

Ostalo je nešto piva od Dana naturizma. Što kažete da napravimo turnir u pikadu u subotu 4.8 na Jarunu?

 

Što mislite o tome pošaljite nam e-mail na dnh@dnh.hr ili SMS-om na 091 57 54 153

 

 

Riječ, dvije (41) - 6.7.2018.

 

25.5.2018. nastupila je nova EU Opća uredba o zaštiti osobnih podataka - GDPR (engl. General Data Protection Regulation).

 

Što to nama znači. Vaši podaci su i prije bili zaštićeni. Pa i unatoč zakona o udrugama iz 2014. koji predviđa slobodan uvid u podatke drugih članova svakom članu udruge. Tome smo se i tada usprotivili jer je po našem mišljenju i tada to bilo u suprotnosti s zaštitom privatnosti, pa smo izbjegli to staviti u  Statut DNH.

 

Što je novo? Novo je da članovi imaju pravo na zaborav. Tako ako ne želite više biti u našoj bazi podataka i ne želite više primati obavijesti o aktivnostima Društva pošaljite nam ISPISNICU. Nju ćete naći na

 

>učlanjenje>PREUZIMANJE (u desnom stupcu)> datoteka ISPISNICA.

 

Proslavili smo i Dan naturista na Jarunu i spremamo se u Mali raj.

 

I ove godine su susreti Alpe- Adria bili bez naših službenih predstavnika. pa jedan od razloga je bio i što je INF pomaknuo termin susreta tako da se nisu poklapali s praznicima u Hrvatskoj.

 

Riječ, dvije (40) - 12.5.2018.

 

Vrijeme je zatoplilo i sve je više ljudi na naturističkoj plaži na Jarunu. Postavljena je i zaštitno platno na ogradu i kemijski WC.

Predviđeno je bilo da napravimo i organizirano prvo sunčanje Društva ali zbog vremena je odgođeno i taj događaj će biti spojen s proslavom dana naturizma.

Održana je Skupština Društva. Donesen je plan aktivnosti Društva unutar naših mogućnosti. No imate li vi neku ideju otvoreni smo za sve prijedloge.

Portal 100posto.hr odlučio je publicirati članak o naturizmu u Hrvatskoj.

Još jednom pozivam da ove godine otiđemo na susrete Alpe-Adria. Vrlo je važno da se što prije javite da vidimo o kojem se broju (okvirno) sudionika radi. O tome ovise i popusti, mogućnost nekog zajedničkog prijevoza i slično.

 

Riječ, dvije (39) - 8.4.2018.

 

Konačno je stiglo proljeće. Pojavili su se već prvi posjetioci naturističke plaže. Ne kupaju se ali koriste proljetno sunce za prva sunčanja.  Mreža još nije postavljena. Prema informacijama iz Jaruna nabavlja se nova mreža i bit će postavljena do 1. 5. A da za 1. svibanj napravimo i prvo organizirano sunčanje Društva.

Posadili smo (zapravo ja sam samo davao moralnu podršku) nešto sadnica kako bi popunili rupe u zelenoj ogradi. Nadam se da će se primiti. Više je bilo za

U pripremi je i proljetna Skupština Društva koja će se održati 21.4. u 17 sati.

Pozivam da ove godine otiđemo na susrete Alpe-Adria.Vrlo je važno da se što prije javite da vidimo o kojem se broju (okvirno) sudionika radi. O tome ovise i popusti, mogućnost nekog zajedničkog prijevoza i slično.

 

Riječ, dvije (38) - 12.2.2018.

 

Još jednom ponavljam (za one koji to nisu pročitali u prošlom blogu "riječ - dvije":   "Prošle godine proslavili smo  četrdeset godišnjicu Društva naturista Hrvatske. Bili smo u Malom raju i na proslavi četrdesetgodišnjice SVEZE u Banovcima. Izašao je i članak o naturizmu s intervjuom našeg tajnika Miljenka. Održali smo i dvije Skupštine. Na skupštini je dogovoreno da u planu aktivnosti ove godine u težištu uz "Mali raj" budu i susreti Alpe-Adria pa da se ove godine pojavimo i mi na tom skupu."

 

I zato već sada upućujemo poziv da se javite za sudjelovanje na tom skupu. Vrlo je važno da se što prije javite da vidimo o kojem se broju (okvirno) sudionika radi.

 

O tome ovise i popusti, mogućnost nekog zajedničkog prijevoza i slično.

 

Riječ, dvije (37) - 15.1.2018.

 

Evo nas u 2018. godini. Prošle godine proslavili smo  četrdeset godišnjicu Društva naturista Hrvatske. Bili smo u Malom raju i na proslavi četrdesetgodišnjice SVEZE u Banovcima.

 

Održali smo i dvije Skupštine. Na skupštini je dogovoreno da u planu aktivnosti ove godine u težištu uz "Mali raj" budu i susreti Alpe-Adria pa da se ove godine pojavimo i mi na tom skupu.

 

Izašao je i članak o naturizmu s intervjuom našeg tajnika Miljenka.

 

Riječ, dvije (36) - 24.12.2017.

 

Skupština je održana. Okupili smo su uobičajeno u malom broju. Neki nisu došli jer su morali peći kolače. Ipak odradili smo što smo trebali po zakonu. Zakon kaže da moramo donijeti plan (ma što to značilo) za slijedeću godinu. Ne uvažava se u zakonu da za naturiste godišnje planiranje je vezano više za ljetnu sezonu i da je "naturistička godina" različita od kalendarske i traje  od proljeća jedne do proljeća druge godine. Svakako ćemo imati i Skupštinu u proljeće prije ljetne sezone.

 

Na skupštini je dogovoreno da u planu aktivnosti ove godine u težištu uz "Mali raj" budu i susreti Alpe-Adria pa da se ove godine pojavimo i mi na tom skupu.

 

I dalje pokušavamo organizirati saunu. Ako će biti novosti javit ćemo vam i objaviti na našoj web stranici. Informacije možete dobiti kod našeg tajnika Miljenka.

 

Markice su stigle pa možete uplatiti članarinu za 2018. godinu.

 

Riječ, dvije (35) - 7.12.2017.

 

Pokušali smo organizirati saunu no nismo baš uspjeli. Pokušali smo sa saunom u subotu pa prebacili na petak no interesenata nije bilo. Pokušat ćemo i s nekom novom lokacijom. A više informacija kod našeg tajnika Miljenka.

 

Skupština će biti u subotu 16.12.2017. u 17 sati na starom mjestu u baraci na Martinovki. Zašto Skupština u 12 mjesecu? Zakon kaže da moramo donijeti plan (ma što to značilo) za slijedeću godinu. Ne uvažava se u zakonu da za naturiste godišnje planiranje je vezano više za ljetnu sezonu i da je "naturistička godina" različita od kalendarske i traje  od proljeća jedne do proljeća druge godine. (Nešto kao kineska godina). I to nas prisiljava da imamo dvije "godišnje" Skupštine, jedno da zadovoljimo zakon a drugu negdje u proljeće kada već imamo informacije o događanjima u ljetnom razdoblju.

 

Raspraviti ćemo na ovoj Skupštini da li je moguće vratiti se na održavanje samo jedne godišnje Skupštine i to one u proljeće na kojoj bi usvajali plan za slijedeću kalendarsku godinu.

 

Bit će i drugih važnih tema pa dođite u što većem broju.

 

Markice su stigle pa možete na Skupštini  uplatiti članarinu za slijedeću godinu.

 

Riječ, dvije (34) - 17.11.2017.

 

Približava se i kraj godine. Na redu je godišnja skupština u prosincu. O terminu održavanja Skupštine obavijestit ćemo vas nakon što rezerviramo termin u dvorani. 

 

Od aktivnosti u ovom zimskom razdoblju, zahvaljujući tajniku Miljenku,  organiziramo saunu koja započinje u subotu 18. studenog. Tri sata saune za 50 kn.

 

Markice su stigle pa možete na Skupštini  uplatiti članarinu za slijedeću godinu.

 

Riječ, dvije (33) - 10.09.2017.

 

Bili smo u Banovcima na proslavi 40 godina Zveze društev naturistov Slovenije. Ukratko, unatoč kiši i hladnom vremenu bilo je dobro. Stigli smo se i okupati u vanjskom bazenu prije kiše. Uvečer domaćini su poslije svečane večere priredili prezentaciju povijesti svog saveza. Razgovarao sam s predstavnicom Naturističke asocijacije Srbije Tanjom Stanković.

 

Riječ, dvije (32) - 05.08.2017.

 

Bili smo u Malom raju. Ove godine u nešto manjem broju ali tradiciju smo održali. Domaćini su nas srdačno dočekali. Dočekao nas je i potpredsjednik ZVEZE koji je bio prisutan na našoj proslavi 40-godišnjice DNH i pozvao nas na proslavu 40-godišnjice ZVEZE. Bilo bi red da i mi uzvratimo i budemo prisutni na njihovoj proslavi koju organiziraju u Termama Banovci od. 1. do 3. rujna. Barem neka manja delegacija. Njihov poziv je tu.

 

Riječ, dvije (31) - 01.07.2017.

 

Proslava 40 godina DNH je prošla. Mislim da se organizaciji proslave može dati prolazna ocjena iako smo propustili napraviti "milenijsku" fotografiju.

 

Jedan dio pozvanih ipak nije došao. A i da su svi došli hrane i pića bilo bi previše. Piće se moglo vratiti, a hrana podijeliti.

 

Nabavljene su i podijeljene majice za sve članove i sudionike proslave. Poklon Društva za 40 godina postojanja.

 

Predviđena je i knjiga "Četrdeset godina Društva naturista Hrvatske  1977-2017". No nije završena, a pitanje je i financiranje štampanja knjige. Nadam se da će se do kraja godine ipak naći neka sredstva i da će knjiga ipak izaći.

 

Iako ove godine u Malom raju ne predviđaju organizaciju susreta o nas neće spriječiti da mi ne odemo, ako nas vrijeme posluži. A organizirajući proslavu godišnjice DNH naučili smo nešto o organizaciji susreta pa to znanje ćemo primijeniti i na druženje u Malom raju.

 

Umjesto susreta u Malom raju Slovenci krajem kolovoza (početak rujna)  pripremaju susrete u termama Banovci, ujedno i da proslave 40 godina Saveza društava naturista Slovenije. Nadamo se da ćemo se bar neki uspjeti  pridružiti njihovom slavlju.

 

Riječ, dvije (30) - 21.05.2017.

 

Pripreme za obilježavanje četrdeset godina postojanja Društva naturista Hrvatske su u završnici iako je još mnogo toga ostalo za napraviti.

 

I zato umjesto pričanja bacamo se na pripreme.

 

Riječ, dvije (29) - 10.01.2017.

 

Ove godine obilježavamo četrdeset godina postojanja Društva naturista Hrvatske. Iako smo jedna od najstarijih udruga nikad nismo ia li i podršku onih koji daju sredstva za rad udruga. Ipak smo se održali vlastitim snagama i volonterskim radom svih članova Izvršnog odbora kako sadašnjeg tako i onih prije.

Riječ, dvije (28) - 26.11.2016.

Približava se i kraj ove godine. Vrijeme je da se vidi što je a što nije napravljeno protekle godine.

Potakli smo uređenje plaže na Jarunu. Možemo, ako ne sasvim, biti zadovoljni napravljenim. Održali smo dan naturizma na Jarunu. Otišli smo u dosad najvećem broju u Mali raj.

Možda smo mogli biti i aktivniji. No iskustvo nam pokazuje da aktivnosti koje traže veće novčane izdatke uglavnom ne uspijevaju. Sauna također ne djeluje kao mjesto gdje bi se okupljali članovi. Prošle godine sam pokušao održavanje bar jednog termina u sauni kako bi se okupilo više naših članova no od članova je pored mene došao samo još jedan član. Možda neki izlet uz malo pješačenja i malu zabavu u kakvom planinarskom domu. Razmislite i dajte ideje.

Nismo uspjeli povećati broj članova. Neki novi članovi su se učlanili, ali zato neku stari su uzeli predah pa nisu ove godine platili članarinu.

Ove godine nismo uspjeli niti biti prisutni na Svjetskom kongresu INF-a koji se održavao u Novom Zelandu u Wellington Naturist Club-u. Sufinanciranje od strane INFa nije pokrivalo troškove a ni DNH nije tu mogao pomoći.

U prosincu imamo još jednu Skupštinu kako bi donijeli financijski plan za 2017. godinu i prihvatili financijski izvještaj za 2016. godinu. Dobili smo markice za 2017. godinu pa možete odmah i platiti članarinu.

Riječ, dvije (27) - 28.08.2016.

Ljeto prolazi. No nadamo se da će i rujan biti sunčan i topao kako bi se uhvatio još koji dan za kupanje i sunčanje na Jarunu ili Jadranu.

Bili smo na izletu u Malom raju u subotu 9.7. Na tom već tradicionalnom izletu bilo nas je dvadesetak, najviše do sada.

Kažu da se broj naturista smanjuje. No kako čujem mjesta u čvrstim objektima u našim naturističkom centrima u glavnoj sezoni bila su potpuno popunjana i nije se moglo naći slobodni krevet. Već davno su bila rezervirana. To samo znači da ih je premalo.

Nažalost i dalje imamo loše vijesti. Mješoviti kamp Kovačine na Cresu od 2017. godine smanjuje prostor za naturiste s jedne četvrtine na jednu osminu i prema planu kampa naturistička zona ostaje bez ijednog sanitarnog čvora. Praktično žele rastjerati naturiste.

Njihov odnos prema naturistima uočio sam i ranije prije dvije tri godine kada sam im uputio anketu za tekstilno-naturističke kampove s time da im postavimo besplatni link na našu stranicu.

No oni su odbili odgovoriti na anketu, pa i nakon mog telefonskog upita odgovorili su da ih to ne zanima. Zato i nismo uvrstili link na njihovu stranicu na našoj stranici.

A što kažu vani. Smanjuje li se stvarno broj naturista? Pogledajte reinterpretirane dijelove teksta sa francuskog portala "The Local" "na engleskom jeziku. Veći dio teksta govori o naturizmu za one koji ne poznaju naturizam pa to ovdje nećemo ponavljati. Vjerujem da nam je važno ono što se odnosi na neke brojke o naturizmu u Francuskoj. Pročitajte ga.

 

 

 

 

 

Riječ, dvije (26) - 14.06.2016.

U nedjelju 05.06.2016. proslavili smo dan naturizma. Zadovoljan sam odazivom ali bi još zadovoljniji bio da neki stari članovi nisu "štrajkali".

Oprostili smo se od naše stare članice Marije. Sve nas je potresla ta tužna vijest.

Naš, već tradicionalni izlet u Mali raj ove godine bit će u subotu 9.7. Javite se ako ste zainteresirani za Mali raj kako bi mogli unaprijed planirati.

Članarina. Najradije bih da nema članarine i da se financiramo iz nekih fondova. No nažalost to nije tako. Zato vas molimo da ne
čekate zadnji trenutak za uplatu članarine. Učinite to što prije i mi želimo otići na odmor.

Naša slijedeća akcije je odlazak u Mali raj. Javite nam se ako ste za izlet.
 

Riječ, dvije (25) - 27.05.2016.

Ipak pomalo stižu topliji dani. I naturisti će krenuti put mora ili ovi naši zagrebački na Jarun. Obećano je da će plaža na Jarunu biti uređena do početka sezone (1.6. ?). Za sada je još u radu. Upravo me danas nazvao g. Puninski, rukovoditelj Jaruna, i obavijestio me da sve ide po planu. Mi se vidimo u nedjelju 5.6. na proslavi dana naturista. Pozovite i prijatelje koji ne čitaju naše stranice. Nadamo se lijepom vremenu i dobroj zabavi. Društvo će se pobrinuti za piće i grickalice no i vi možete sudjelovati.

A što sa članovima koji nisu u Zgrebu, koji nisu blizu Jaruna. Cijelo vrijeme govorimo da je potrebna decentralizacija Društva. Pozivamo članove koji su u nekim drugim sredinama, posebno na moru da se netko od njih prihvati organizacije druženja za dan naturista.

Nemamo puno mogućnosti, morske destinacije su za nas iz kopnenih krajeva udaljene, a komercijalne i skupe za džepove naših naturista. Zato i ove godine predviđamo nešto jeftiniji izlet u Mali raj u Sloveniji. Kada će biti još ćemo vam javiti no predviđeno jeda će to biti drugi vikend u srpnju. Mi idemo na jedan dan u subotu ali tko hoće može koristiti povoljno i čitav vikend boravka u kampu. Vidjet ćemo hoće li Društvo moći nešto participirati u troškovima. Javite se ako ste zainteresirani za Mali raj kako bi mogli unaprijed planirati.

Još uvijek ima onih koji čekaju zadnji trenutak za uplatu članarine. Molimo učinite to što prije i mi želimo otići na odmor.
 

Riječ, dvije (24) - 15.04.2016.
 
Skupština je slijedeći tjedan u i nadam se da ćemo se okupiti u većem broju,
 
Izgleda da svi naši naturisti ne poznaju i naša naturistička pravila pa sam ih skinuo s Interneta i malo doradio i postavio na stranicu. Nadam se da će to pomoći boljem razumijevanju naturizma.
 
U poslu sam oko pripreme skupštine DNH pa će daljnji rad na anketi za naturističke centre, kao i cirkularno pismo za turističke zajednice doći na red poslije skupštine.
 
Poslana je anketa našim naturističkim centrima ali nismo od svih dobili odgovor. Morat ćemo njima ponovo poslati upit.
 
Cirkularno pismo za turističke zajednice za legalizaciju naturističkih plaža nisam još poslao jer sam u međuvremenu naišao na internetu na "Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža". Taj program pripremilo je Ministarstvo turizma u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. I to naravno sasvim krivo. Zato trebam prvo razmisliti kako odgovoriti na to.

 

Riječ, dvije (23) - 29.03.2016.

Idemo dalje ... Slijede ponovno razgovori za uređenje plaže na Jarunu i to s novom upravom Jaruna.

Poslana je anketa našim naturističkim centrima ali nismo od svih dobili odgovor. Morat ćemo njima ponovo poslati upit.

Cirkularno pismo za turističke zajednice za legalizaciju naturističkih plaža nisam još poslao jer sam u međuvremenu naišao na internetu na "Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža". Taj program pripremilo je Ministarstvo turizma u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. I to naravno sasvim krivo. Zato trebam prvo razmisliti kako odgovoriti na to.

Odredili smo i datum za Skupštinu i nadam se da ćemo se okupiti u većem broju.

 

Riječ, dvije (22) - 07.02.2016.

Odlazak u Beograd je još jedna prilika za druženje naturista, ovoga puta uz naturiste iz Slovenije i s naturistima iz Srbije.
Cijena za vikend s prijevozom je oko 190€. Za naše prilike, znam da će mnogima biti puno ali možda se ipak netko odluči.
O datumu godišnje skupštine još ništa i bit ćete obaviješteni.

Ostalo ide po planu. Poslana je anketa našim naturističkim centrima kako bi obnovili popis popusta u kampovima i mogućnostima korištenja i ulaska za samce.

Priprema se i cirkularno pismo za turističke zajednice za legalizaciju naturističkih plaža.

 

Riječ, dvije (21) - 24.01.2016.

Na početku godine želim vam svima što više naturističkog druženja u novoj 2016. godini.

Mi smo tu da organiziramo što više druženja, ali to će ovisiti o vama, odnosno o tome koliko ćete se odazvati na takova druženja.

Prošle smo godine bili vrlo aktivni. Imali smo čak tri Skupštine Društva. Prvu u ožujku s analizom prethodne godine i planom za 2015. godinu. Druga Skupština je održana u rujnu na kojom smo donijeli novi Statut Društva prema novom zakonu o udrugama. Treću smo održali u prosincu s financijskim planom za 2016. što smo po novom zakonu o udrugama morali donijeti do kraja godine.

Da smanjimo broj sjednica Skupština u 2016. godini već na Skupštini u proljeće donijet ćemo plan za 2017. godinu. Zakon ne kaže kad ga moramo donijeti, samo da to bude prije kraja godine. Naravno da mislim da je to bez veze ali nismo mi pisali zakon.

Održali smo u lipnju proslavu Dana naturizma na Jarunu.

Bili smo u srpnju u Malom raju i nadamo da ćemo ove godine biti i u većem broju.

Angažirali smo se i oko razgovara s upravom Jaruna za uređenje naturističke plaže. Što smo sve poduzimali i što se sve događalo možete vidjeti u našoj arhivi za 2015. godinu. Napisali smo i pismo - dopis Milanu Bandiću u vezi uređenja plaže za 2016. godinu ali nismo još dobili odgovor.

Bilo je i izjava za medije u cilju promoviranja naturizma. I o tome u arhivu.

 

Riječ, dvije (20) - 07.12.2015.

Ideja novog zakona je da trebamo na Skupštini usvojiti financijski plan za iduću godinu do kraja godine.

I zato imamo još jednu Skupštinu. Ali dobili smo markice za 2016. pa možete odmah i platiti članarinu.

Sve loše strane ovog zakona, odnosno Skupštine krajem godine:
1-Ne znamo još koliko će biti članova i s kojim sredstvima raspolažemo da bi odredili financijski plan.
2-nismo završili godinu da bi imali i konačni godišnji blagajnički izvještaj.
3-naši članovi još nemaju ideju o godišnjem pa će kalkulirati oko plaćanja članarine.

Nismo uspjeli uspjeli organizirati saunu u Jezerčici jer se javilo premalo zainteresiranih pogotovo onih s autom jer jednostavno ne postoji odgovarajuća mogućnost javnog prijevoza niti vlakom niti autobusom.

Poslali smo dopis za uređenje naturističke plaže na Jarunu u ured gradonačelnika Milanu Bandiću. Vidjet ćemo da li će biti odaziva.

Riječ, dvije (19) - 15.11.2015.

Usvojili smo Statut no on je sada na kontroli u Gradskom uredu za opću upravu. Vidjet ćemo što će biti s našim željama o gospodarskim djelatnostima kako smo ih ubacili u Statut.

Ideja novog zakona je da trebamo na Skupštini usvojiti financijski plan za iduću godinu do kraja godine.

Do sada smo održavali redovnu godišnju Skupštinu u uglavnom u trećem mjesecu. Ispada da smo u trećem mjesecu već trebali napraviti plan za slijedeću godinu. No tada još i ne znamo koliko će novaca biti prikupljeno članarinom što je naš jedini prihod. I ta mala sredstva trebali pretvoriti u plan. A na što trošimo? Najveća stavke su troškovi banke za račun u banci i plaćanje servera za internetsku stranicu. S obzirom da je zakon zakomplicirao i vođenje računa vidjet ćemo da li ćemo morati platiti i profesionalne usluge knjigovodstva. Sitni troškovi su poštarine i neki sitni troškovi za Dan naturizma na Jarunu.

Kako do kraja godine i nemamo podatak koliko smo prikupili i potrošili trebali bi održavati Skupštinu krajem godine. No Skupština u trećem mjesecu ima prednost jer tada na Skupštinu dođu članovi koji već imaju plan ljetovanja i obnove članstva, odnosno nabave markice.

S druge strane čak i ako Skupštinu imamo krajem godine tada još uvijek ne možemo zatvoriti sve troškove za tekuću godinu i napraviti godišnje financijsko izvješće.

Većina članova je u Zagrebu i okolici. Pa i aktivnosti koje pripremamo su pristupačnije članovima u Zagrebu i okolici.

Pripremamo saunu u Jezerčici u Donjoj Stubici. Zamišljeno je kao izlet umjesto izleta u Mali raj.

Voljeli li bi da takve manifestacije budu i u drugim dijelovima Hrvatske. No tu bi se trebali angažirati i pojedini članovi iz drugih dijelova Hrvatske da okupe članstvo iz svoje sredine. Pa zainteresirani za dodatni volonterski (što znači neplaćeni i s mnogo truda) javite se.

Riječ, dvije (18) - 31.08.2015.

Statut je na raspravi. I ovdje su neke izmjene pa ponovo skinite Statut. Nadam se da je ovo konačna izmjena.

Očekujem problem s gospodarskom djelatnostima, to bi mogli vratiti.

Statut moramo donijeti do 1.10.2015. Zato je ova Skupština zadnja prilika za usvajanje Statuta. Skinite ga i pročitajte kako bi mogli glasovati o njemu. Moći ćete dati i ispravke, primjedbe i dopune. Rok je kratak do Skupštine. Manje ispravke će se unijeti u Statut i takav predati u Gradski ured za opću upravu.

Za ono što se ne stigne sada ispraviti možemo promijeniti Statut i izglasati ga na slijedećoj Skupštini.

Na Skupštini bi trebali raspraviti o Jarunu kako bi do iduće sezone kupanja mogli povući i neke konkretne akcije. Ako zaključimo da to želimo.

A željet ćemo ako će se svi na plaži ponašati u skladu s naturističkom etikom.

Treba istači da je DNH kao član INF-a dužan slijediti one kriterije koje su prihvaćene u INF-u.

Inzistirati ćemo na tabli s brojem zaštitarske službe. Mi ne možemo, ali zaštitarska služba bi morala uredovati protiv nepoželjnog ponašanja.

To nije upereno protiv gay korisnika plaže. Vjerujem da i njima smeta ponašanje na plaži koje nije u skladu s naturističkom etikom.

I dalje traje akcija učlanjenja novih članova po diskontnim uvjetima. Nazovite 091 57 54 153.

Riječ, dvije (17) - 04.08.2015.

Ove godine je uočen nešto povećan interes za članstvo u Društvu. No ipak nas brine da neki stari članovi odustaju od članstva. Možda nisu bili sigurni da li će uopće ići na odmor i da li će i dalje imati popust na člansku iskaznicu. Ima malo gostiju iz Hrvatske i zato nemamo neki veliki utjecaj na naturističke centre, ali tu bi se za popuste trebao angažirati  INF.

Predviđa se i razgovor s upravom Jaruna oko nekih problema s našom naturističkom plažom. U prvom redu trebali naći rješenje da nitko ne uznemirava nas naturiste. Ima i onih koji dođu a plažu kao naturisti ali se tako ne ponašaju. Nisu naši članovi ali ipak se na neki način osjećamo odgovornim.

Problem je i čistoća plaže, jer nakon čišćenja jezera od bilja, ostavlja se to na plaži umjesto da se odmah odveze i kompostira negdje drugdje.

Učinit ćemo što možemo, ali i dalje tvrdimo da bi učinak bio bolji kad bi više posjetilaca jarunske naturističke plaže bili naši članovi. No i ako nisu članovi mogu se javiti na naš e-mail dnh@dnh.hr i dati sugestije ili potužiti se.

Izvanredna Skupština na kojoj trebamo usvojiti statut Društva održat će se u 9. mjesecu.

I dalje traje akcija učlanjenja novih članova učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne. Vrijedi za pojedinačnu i obiteljsku članarinu.

Još jednom bih ponovio: Novi zakon o udrugama traži striktno vođenje popisa članstva s OIB-om.

I zato molimo vas da obnovite svoje PRISTUPNICE. Pošaljite nam i novu sliku. Upišite OIB. Znam da je to dodatni posao za vas ali ipak vas molimo da to učinite. U Napomenu upišite godinu vašeg upisa kako je zapisano u vašoj INF iskaznici. HVALA!

Riječ, dvije (16) - 01.07.2015.

Bili smo na Jarunu, bilo nas je manje nego prošle godine ali pridružili su nam se neki novi članovi.

Nije održana izvanredna Skupština na Jarunu, odgođena je za 9. mjesec u prvom redu da kad Statut bude gotov ima dovoljno vremena za javnu raspravu. Bit će objavljen na ovim stranicama početkom 8. mjeseca.

Na susretima Alpe-Adria  ni ove godine nije bio nitko  od hrvatskih predstavnika. Još uvijek nam je to preskupo, popust od 10 % nije dovoljan da privuče naše ljude. U danima Monsene ti su popusti bili i do 30%.

Za naturiste otvorila se mogućnost statiranja

U 2015 godina u cilju povećanja broja članova traje akcija za koju sam se jedva izborio: učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne. Vrijedi za pojedinačnu i obiteljsku članarinu.

Još jednom bih ponovio: Novi zakon o udrugama traži striktno vođenje popisa članstva s OIB-om. Po novom zakonu traži se posebna izjava zakonskog zastupnika ili skrbnika (roditelja) za upis članova do 14 godina, odnosno njegova suglasnost za upis osoba od 14 do 18 godina. Zbog toga su i predviđene nove pristupnice.

I zato molimo vas da obnovite svoje PRISTUPNICE. Pošaljite nam i novu sliku. Upišite OIB. Znam da je to dodatni posao za vas ali ipak vas molimo da to učinite.U Napomenu upišite godinu vašeg upisa kako je zapisano u vašoj INF iskaznici. HVALA!

Riječ, dvije (15) - 28.05.2015.

Usklađenje Statuta još je u tijeku, ali pri kraju. No moramo ga ipak prihvatiti na Skupštini pa smo zato predvidjeli da održimo izvanrednu sjednicu Skupštine na dan kada slavimo dan naturizma na Jarunu i to na Jarunu. Običaj je da su učesnici na kongresu INF-a goli dok donose zaključke a ovako ćemo i mi po prvi put donijeti zaključke na Skupštini naturistički to jest goli. Uz prihvaćanje statuta i izbora likvidatora bit će i pokoja druga točka dnevnog reda.
U 2015 godina u cilju povećanja broja članova traje akcija za koju sam se jedva izborio:
učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne. Vrijedi za pojedinačnu i obiteljsku članarinu.

Na Skupštini smo i donijeli plan akcija DNH za 2015. godinu: akciju proslave dana naturizma na Jarunu u lipnju. Odlazak na susrete Alpe- Adria, Vikend Slovenskih naturista u Malom raju sredinom srpnja te kestenijada također u Malom raju.

Novi zakon o udrugama traži striktno vođenje popisa članstva s OIB-om. Po novom zakonu traži se posebna izjava zakonskog zastupnika ili skrbnika (roditelja) za upis članova do 14 godina, odnosno njegova suglasnost za upis osoba od 14 do 18 godina. Zbog toga su i predviđene nove pristupnice.

Riječ, dvije (14) - 21.04.2015.

Izborna skupština DNH održana je po planu.

Ponovo sam izabran za predsjednika Društva, svi članovi izvršnog odbora su i dalje članovi ali dopunili smo Izvršni odbor za još 3 člana u nadi da će nove snage donijeti i nove ideje. Nadzorni odbor isto je ostao isti.

Iako je moja ideja oko promjene članarine, kao mogućnost raznih akcijskih upisa nije prošla ipak je dogovoreno da konačnu odluku donese Izvrši odboru.

Ponovno sam na Izvršnom odboru branio ideju izjednačenja članarine za pojedinca i obitelj uz argumente da je 1990. godine pojedinačna članarina bila čak i veća od obiteljske, ali i da je nužnost (nažalost) povećanje članarine. Izvršni odbor je na kraju prihvatio kompromisno rješenje, povećava se pojedinačna članarina a obiteljska ostaje ista.

Konačna odluka je (primjena za članarine od 15.04.2015.): cijena članarine za pojedinca je 120 kn, a obiteljske ostaje 130 kn. Ukida se upisnina, kao i naplata troškova koju nam zaračunava banka, te poštanskih troškova slanja markice ili iskaznice. Na taj način se izjednačavaju članovi u Zagrebu i oni izvan Zagreba. No u 2015 godina u cilju povećanja broja članova traje akcija za koju sam se jedva izborio:
učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne. Vrijedi za pojedinačnu i obiteljsku članarinu.

Izvršni odbor je na Skupštini ovlašten da napravi nacrt novog Statuta. Pratite stranicu i čim bude nacrt dovršen moći će se pogledati na ovoj mrežnoj stranici. Tako ćete moći dati primjedbe na nacrt Statuta putem e-maila.

Na Skupštini smo i donijeli plan akcija DNH za 2015. godinu: akciju proslave dana naturizma na Jarunu u lipnju. Odlazak na susrete Alpe- Adria, Vikend Slovenskih naturista u Malom raju sredinom srpnja te kestenijada također u Malom raju.

Novi zakon o udrugama traži striktno vođenje popisa članstva s OIB-om. Po novom zakonu traži se posebna izjava zakonskog zastupnika ili skrbnika (roditelja) za upis članova do 14 godina, odnosno njegova suglasnost za upis osoba od 14 do 18 godina. Zbog toga su i predviđene nove pristupnice.

Molimo vas da obnovite svoje PRISTUPNICE. Pošaljite nam i novu sliku. Upišite OIB. Znam da je to dodatni posao za vas ali ipak vas molimo da to učinite. Nije hitno ali ipak pošaljite nam kada nas obavještavate da ste uplatili članarinu za ovu godinu. U Napomenu upišite godinu vašeg upisa kako je zapisano u vašoj INF iskaznici. HVALA!

Riječ, dvije (13) - 08.03.2015.

Pred nama je Izborna skupština DNH. Održat će se 28.03.2015. u 17 sati.

Ovo je vrlo vana Skupština. Izašao je novi Zakon o udrugama 2014. godine i dužni smo uskladiti Statut s zakonom. Na izmjeni Statuta se radi i prijedlog novog statuta bit će napravljen do 15. ožujka, tj. do drugog vikenda kad će biti postavljen na ovim mrežnim stranicama. A moramo izabrati i nove članove (predsjednika, tajnika, i članove izvršnog i nadzornog odbora). Naravno mogu ostati i stari, ali moram reći da su se oni malo umorili, da su potrebne nove snage i nove ideje kako bi se ovo društvo održalo u uvjetima koji su sve teži za naturizam u našoj zemlji.

Da, svjesni smo da imamo malo akcija. Nedostatak sredstva (novca) je jedan od uzroka. No drugi je svakako i to što je mala zainteresiranost za akcije u kojima članovi trebaju sudjelovati financijski.

Imamo akciju proslave dana naturizma na Jarunu u lipnju. To Društvo uglavnom malo košta, tek pomalo za grickalice i sokove i pokoju pivu a za učesnike je besplatno. Taj skup i nije samo za članove već za sve naturiste (iako se nadamo da će se oni koji dođu učlaniti ili platiti članarinu ako su već bili članovi). Ali ne želimo nikoga povlačiti za rukav. Uostalom otkud naturistima rukav!

No kada se radi o akcijama koje koštaju bez obzira što cijena nije velika ima malo zainteresiranih. Iako smo se veseli sauni u Jezerčici morali smo je otkazati najviše zbog malo prijavljenih.

Organiziramo i posjete Malom raju u Sloveniji, posebno za susrete koji se održavaju drugi vikend u srpnju.

Nove markice možete kupiti na samoj skupštini. No ako niste u Zagrebu možete uplatiti članarinu i uplatnicom. Cijenu smo promijenili.

No istovremeno je u 2015. godini AKCIJA:
Učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne. To vrijedi i za obiteljsku članarinu.

Novi zakon o udrugama traži striktno vođenje popisa članstva s OIB-om. Po novom zakonu traži se posebna izjava zakonskog zastupnika ili skrbnika (roditelja) za upis članova do 14 godina, odnosno njegova suglasnost za upis osoba od 14 do 18 godina. Zbog toga su i predviđene nove pristupnice.

Molimo vas da obnovite svoje PRISTUPNICE. Pošaljite nam i novu sliku. Upišite OIB. Znam da je to dodatni posao za vas ali ipak vas molimo da to učinite. Nije hitno ali ipak pošaljite nam kada nas obavještavate da ste uplatili članarinu za ovu godinu. U Napomenu upišite godinu vašeg upisa kako je zapisano u vašoj INF iskaznici. HVALA!

Riječ, dvije (12) - 04.02.2015.

Iako smo se veseli sauni u Jezerčici moramo ju odgoditi.

Nekoliko je razloga. Prvo javio se mali broj ljudi. Drugo je da i neki koji bi išli su dobili virozu pa se sada liječe. I treće meteorolozi predviđaju mećavu u petak i ne preporučaju da se ide bez potrebe na put.

Da li ćemo odgoditi saunu za 7 dana ili 14 to ćemo odlučiti ovaj tjedan i objaviti na ovoj stranici. Zato posjetite stranicu opet za par dana.

Skupština je predviđena 28.3. pa možete nove markice kupiti na samoj skupštini. No ako niste u Zagrebu možete uplatiti članarinu i uplatnicom. Cijenu smo promijenili. No to nije sve (kako bi rekli na tv prodajama). Ako učlanite novog člana imate dvije članarine po cijeni jedne!. To vrijedi i za obiteljsku. Učlanite svoje prijatelje i imate dvije članarine po cijeni jedne.

Imamo i molbu. Molimo vas da obnovite svoje PRISTUPNICE. Nove pristupnice možete skinuti sa naše stranice učlanjenje. Pošaljite nam i novu sliku. Znam da je to dodatni posao za vas ali ipak vas molimo da to učinite. Nije hitno ali ipak pošaljite nam kada nas obavještavate da ste uplatili članarinu za ovu godinu. U Napomenu upišite godinu vašeg upisa kako je zapisano u vašoj INF iskaznici. HVALA!

Riječ, dvije (11) - 16.01.2015.

Evo nas u novoj, 2015. godini. Svima vam želim što više naturističkog druženja.

I konačno jedno takvo druženje smo predvidjeli u petak 6.2.2015. u sauni u Jezerčici u Donjoj Stubici. Ako netko nema prijevoz - dogovorit ćemo se.

Odlučili smo se za petak jer je vikendom skuplja karta i veća gužva, a najgore je što znaju u saunu dolaziti iz bazena u kupaćim kostimima (!).

Markice su stigle i onima koji su već platili članarinu za 2015. godinu bit će poslane poštom do kraja siječnja 2015. Članovi iz Zagreba mogu pričekati skupštinu Društva naturista Hrvatske koja će biti održana krajem ožujka 2015. godine. Skupština je izborna i nadamo se da će se još netko javiti za rad u društvu ili da postane novi predsjednik (predsjednica) društva.

Promijenili smo članarinu. Obiteljima i parovima je nešto jeftinije a povećanje cijene je za samce, ali i samci mogu dijeliti istu članarinu s još nekim.


Riječ, dvije (10) - 31.12.2014.

Svima vam želim puno uspjeha u 2015. godini. A želim vam i što više naturističkog druženja.

Markice su stigle i onima koji su već platili članarinu za 2015. godinu u prvim danima 2015. bit će poslane poštom. Članovi iz Zagreba mogu pričekati skupštinu Društva naturista Hrvatske koja će biti održana krajem ožujka 2015. godine. Skupština je izborna i nadamo se da će se još netko javiti za rad u društvu.

Dolazi i promjena u cijeni članarine za 2015. godinu. Članarina u 2015. godine bit će 120 kuna za samce, ali ista cijena bila bi za obiteljsku članarinu. Time želimo potaknuti da se što više obitelji budu naši članovi, jer je trend da se broj obiteljskih članarina smanjuje a povećava broj pojedinačnih. Ako i niste u braku jedinstvena cijena od 120 kuna vrijedi za vas i za vašu partnericu ili partnera. Potrebno je samo da vaša partnerica ili partner bude član društva. Dakle uvodimo obiteljsko - partnersku članarinu.

Za umirovljenike, ali i za obiteljske umirovljeničke članarine, studentske i za nezaposlene cijena bi bila 60 kn. Ukida se upisnina. Ukida se i dodatak zbog troškova koje nam zaračunava banka ako se plaća uplatnicom. Taj trošak preuzima društvo. Time su svi članovi izjednačeni.

Od naših predviđenih aktivnosti ostala je još sauna u Jezerčici u Donjoj Stubici. No kad se pogleda kalendar nije još ostalo puno raspoloživih termina do Nove godine pa je moguće da to prebacimo za siječanj slijedeće godine. No bitno je da nam se javite da ste zainteresirani. Raditi organizaciju za par ljudi svakako nije stimulativno.

Dakle ako ste zainteresirani za Jezerčicu javite se na dnh@dnh.hr ili na mobitel sa SMS porukom na 091 5754 153.

Opet najavljujem inicijativu, a Izvršni odbor će možda odobriti. Naime da bi pomladili sam izvršni odbor Društva s mladim članovima predlažem da oni mladi članovi koji se direktno uključe u rad Društva imaju besplatno članstvo tako dugo dok aktivno sudjeluju u radu.

Napominjem da je iduća Skupština izborna pa ako se želite angažirati, razmislite i javite se.

Riječ, dvije (9) - 27.11.2014.

Od naših predviđenih aktivnosti ostala je još sauna u Jezerčici u Donjoj Stubici. No kad se pogleda kalendar nije još ostalo puno raspoloživih termina do Nove godine pa je moguće da to prebacimo za siječanj slijedeće godine. No bitno je da nam se javite da ste zainteresirani. Raditi organizaciju za par ljudi svakako nije stimulativno.

Dakle ako ste zainteresirani za Jezerčicu javite se na dnh@dnh.hr ili na mobitel sa SMS porukom na 091 5754 153.

Bili smo svega trojica na kestenijadi u Malom raju. Bilo je izvrsno i žao nam je što se više nije javilo. Jest da je put malo dug, Rado bi organizirali naturističko kupanje negdje u termama kod nas ali gdje sakupiti barem pedesetak zainteresiranih.

Izvršni odbor Društva podržao je ideju promjene članarine za iduću godinu. Tako da bi  članarina u 2014. bila 120 kuna za samce, ali ista cijena bila bi za obiteljsku članarinu. Za umirovljenike, ali i za obiteljske umirovljeničke članarine, studentske i za nezaposlene cijena bi bila 60 kn. Za samce bi poskupila ali za obitelji bi pojeftinila. Ukinula bi se upisnina, kao i dodatak zbog troškova ako se plaća uplatnicom. Svi članovi bi trebali imati iste uvjete tako da će taj dodatni trošak ipak ići na račun Društva.

Opet najavljujem inicijativu, a Izvršni odbor će možda odobriti. Naime da bi pomladili sam izvršni odbor Društva s mladim članovima predlažem da oni mladi članovi koji se direktno uključe u rad Društva imaju besplatno članstvo tako dugo dok aktivno sudjeluju u radu.

Napominjem da je iduća Skupština izborna pa ako se želite angažirati, razmislite i javite se.

Riječ, dvije (8) - 07.10.2014.

Održan je kongres INF-a u Irskoj. Jedna od tema kongresa bili i zakoni u Europi ali i šire vezano uz naturizam. Bila je to prilika da se naturističke federacije upoznaju s najavljenom promjenom zakona u Hrvatskoj vezano uz naturizam i na povećanje represije prema naturistima.

Sam INF (time mislim na rukovodstvo tog INF-a) izborio se za mogućnost direktnog sklapanja članstva s komercijalnim naturističkim centrima, putničkim agencijama, odnosno drugim organizacijama koje se na neki način bave naturizmom. Time bi se zaobišla nacionalna udruženja naturista, što nikako ne odgovara malim društvima kakvo je naše.

Odlučeno je da slijedeći kongres za dvije godine bude u Novom Zelandu.

Kestenijada u Malom Raju predviđena je za subotu 25. 10., ali još se ugovara i naturističko kupanje u Dolenjskim Toplicama. Ukoliko ne bude tog naturističkog kupanja ta kestenijada bila bi nam ipak malo preskupa.

Susrete u Jezerčici predviđamo u 11. mjesecu.

Ako ste zainteresirani za naše jesenske aktivnosti a to su kestenijada u Malom raju s naturističkim kupanjem u Dolenjskim Toplicama i sauna u Termama Jezerčica (Donja Stubica) javite nam se već sada bez obzira da i morate ići, ali da sve potencijalne članove imamo u evidenciji. Dakle javite se na dnh@dnh.hr ili na mobitel sa SMS porukom na 091 5754 153.

Izvršni odbor Društva podržao je ideju promjene članarine za iduću godinu. Tako da bi  članarina u 2014. bila 120 kuna za samce, ali ista cijena bila bi za obiteljsku članarinu. Za umirovljenike, ali i za obiteljske umirovljeničke članarine, studentske i za nezaposlene cijena bi bila 60 kn. Za samce bi poskupila ali za obitelji bi pojeftinila. Ukinula bi se upisnina, kao i dodatak zbog troškova ako se plaća uplatnicom. Svi članovi bi trebali imati iste uvjete tako da će taj dodatni trošak ipak ići na račun Društva.

Opet najavljujem inicijativu, a Izvršni odbor će možda odobriti. Naime da bi pomladili sam izvršni odbor Društva s mladim članovima predlažem da oni mladi članovi koji se direktno uključe u rad Društva imaju besplatno članstvo tako dugo dok aktivno sudjeluju u radu.

Napominjem da je iduća Skupština izborna pa ako se želite angažirati, razmislite i javite se.

Riječ, dvije (7) - 02.09.2014.

Ljeto je na kraju. Bilo je dosta kišno ali nadam se da ste ipak uhvatili malo sunca ovog ljeta. Pozvali smo vas da nam nam pošaljete opis naturističke plaže ili kampa gdje ste ljetovali. I da li ste negdje imali problema da budete naturisti na plažama koja su tradicionalno bile naturističke, a koje pokušavaju ukinuti i prenamijeniti u tekstilne.

No nismo baš dobili vaše odgovore. Ili niste pročitali naš poziv, ili vam se ne da pisati ili još zbrajate dojmove sa ljetovanja ...

No sada vas pozivamo da se javite ako ste zainteresirani za naše jesenske aktivnosti a to su kestenijada u Malom raju s naturističkim kupanjem u Dolenjskim Toplicama i sauna u Termama Jezerčica (Donja Stubica). Javite nam se već sada bez obzira da i morate ići, ali da sve potencijalne članove imamo u evidenciji. dakle javite se na dnh@dnh.hr ili na mobitel sa SMS porukom na 091 5754 153.

Ono malo pomaka na Jarunu napravljeno je nakon našeg dopisa. Ipak našlo se posjetilaca naturističke plaže koji su postavili pitanje zašto DNH ništa ne radi po pitanju uređenja naturističke plaže na Jarunu. Ne trebam ni reći da to nisu bili naši članovi.

Pripremam se za kongres INF-a koji se održava u Irskoj od 11.09 do 14.09. Dio troškova platit će INF, ali ne sve. Kongres se održava u mjestu Drumshanbo u hotelu Lough Allen Hotel & Spa.

Listajući zapise Društva, odnosno zapise blagajne, pronašao sam da je neko vrijeme pojedinačna članarina bila skuplja od obiteljske. Očigledno se željelo potaknuti učlanjenje obitelji.

Moj prijedlog je da se pojedinačna i obiteljska članarina izjednače. Tako da bi  članarina u 2014. bila 120 kuna za samce, ali ista cijena bila bi za obiteljsku članarinu. Za umirovljenike, ali i za obiteljske umirovljeničke članarine, studentske i za nezaposlene cijena bi bila 60 kn. Za samce bi poskupila ali za obitelji bi pojeftinila. Ukinula bi se upisnina, kao i dodatak zbog troškova ako se plaća uplatnicom. Svi članovi bi trebali imati iste uvjete tako da će taj dodatni trošak ipak ići na račun Društva.

Riječ, dvije (6) - 07.09.2014.

Bili smo u "Malom raju" i mogu samo reći da je uz naturističko pješačenje i druge aktivnosti to bio poseban doživljaj. Dogodine se nadamo boljem vremenu i više naših učesnika.

Još uvijek se javljaju naši članovi da uplate članarinu. Srećom nismo svi na godišnjem. Smanjenje popusta u naturističkim kampovima ipak djelovalo na opadanje članstava.

Pozivamo naše članove i one koji to (još) nisu da nam se jave s opisom naturističke plaže ili kampa gdje ste ljetovali. Javite nam da li ste negdje imali problema da budete naturisti na plažama koja su tradicionalno bile naturističke, a koje pokušavaju ukinuti i prenamijeniti u tekstilne. Javite se, pomoći ćete i sebi i nama. Naš e-mail znate dnh@dnh.hr

Na Jarunu se nešto malo pokrenulo, ali kažu ne dovoljno. Plaža je preorana da bi se izvadilo korijenje, ali poslije nije izravnata. Dio ograde (zaštitno platno) je postavljen na većem dijelu, ali dio nedostaje. I tako ... bit će bolje.

No ponavljam, za naturizam moramo svi nešto učiniti. U prvom redu priznati sebi i dugima da smo naturisti.

Učlanite se jer brojnijim članstvom imamo i veću "težinu" u našim zahtjevima prema zajednici za promjenu odnosa prema naturizmu.

Riječ, dvije (5) - 28.06.2014.
 
U "Malom raju" održavaju se 4. sveslovenski naturistički susreti u petak, subotu i nedjelju (11. - 13.07.2014.). No tu smo i mi, članovi DNH koji po dogovoru imaju iste popuste i cijene kao i članovi slovenskih društava naturista. Zato učlanite se i pridružite se ovom skupu. Jer ovdje možete se goli prošetati njihovom naturističkom stazom kad to već ne možete u Hrvatskoj. Put u laganoj planinarskoj šetnji traje 2 do 3 sati i nije naporan te ga i djeca moga lagano svladati.
 
Uputili smo dopis Jarunu (zapravo Ustanovi za upravljanje športskim objektima) nakon čega su nam se javili iz Jaruna i obećali urediti plažu, očistiti vodeno bilje koje je nakon čišćenja ostavljeno na plaži te uređenje šljunčanog pokrova plaže. Nabava ograde (zaštitnog platna) upućena je u proceduru, ali najvjerojatnije će se čekati neki sponzor da na tu ogradu smjesti svoju reklamu.
 
Nešto malo se ipak pokrenulo. Trebalo bi i više. Ali kako kad i svi oni koji koriste tu plažu ne žele biti naši članovi, iako je članarina simbolična i nije se mijenjala (povisivala) godinama. Pitamo se koga naše društvo onda predstavlja.
 
Nadalje kako propagirati naturizam kad je stav mnogih naturista i onih koji su naši članovi i onih koji to nisu: "Naturisti smo ali ne želimo da to itko sazna, a pogotovo da nas tko od poznatih vidi." HRT, odnosno "Dobro jutro Hrvatska tražila je po raznim internetskim forumima naturiste (koji su tu skriveni iza nadimka, i izmišljenih profila) ali nitko nije želio izaći pred kameru bojeći se reakcije svoje okoline. Na kraju smo gosti emisije bili tajnik DNH i ja. Nema ništa sramno što smo naturisti.
 
Zato
1 slobodno kažite "ja sam naturist"
2 budite ponosni što ste naturist (nema tu ništa sramno)
3 budite naturisti koji se vole družiti s drugim naturistima
4 pozovite i prijatelje da vam se pridruže, možda postanu naturisti.
5 ... i učlanite se u DNH

Riječ, dvije (4) - 10.06.2014.
 
Ne čekajte zadnji čas za nabavu markice ili učlanjenje jer i mi se spremamo na ljetovanje.
 
Pozivamo sve naše članove (i bivše) da uplate članarinu. Situacija je svima teška i pazi se na svaku kunu, to znamo, ali financijska situacija Društva je već tako loša da već ugrožava normalan rad Društva. Nešto smo potrošili na piće i grickalice za Dan naturizma na Jarunu. Za neke veće akcije jednostavno nam ponestaje sredstva. Ipak društvo treba sačuvati jer je u Hrvatskoj sve veći pritisak na slobodu naturista što se posebno odražava u prijedlogu novog "Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".
 
Razgovarat ćemo s nadležnim u Jarunu u cilju da se naturistička plaža uredi i postavi dio ograde koja nedostaje. No nismo orijentirani samo na Zagreb iako je najviše članova iz Zagreba. Briga su nam i drugi dijelovi Hrvatske, ali tu trebamo podršku članova iz tih krajeva. Novi zakon ne samo da ostavlja mogućnost kažnjavanja naturista na divljim plažama na moru i na kontinentalnom dijelu, na onim plažama koje tradicionalno koriste naturisti već desetljećima, već naprotiv naređuje kažnjavanje. S naše strane tražit ćemo od turističkih zajednica da legaliziraju naturističke plaže, ali i da se ostale "divlje" proglase tolerantnima za naturiste.
 
Pozivamo i sve na sportske susrete u Solaris u Poreču, kao i u Mali raj u Sloveniji. No naglašavamo da diskontnu cijenu i u FKK Solarisu i u Malom raju imaju samo članovi naturista Hrvatske s uplaćenom članarinom.

Riječ, dvije (3) - 20.05.2014.
 
Smanjenje popusta u naturističkim kampovima za članove INF-a osjeća se i smanjenjem obnavljanja članstva za ovu godinu. Iako stalno ističemo da članstvo u DNH treba biti iz želje podrške ideji naturizma a ne samo radi popusta u kampovima.
 
A razlog da trebamo zbiti redove je i Prijedlog novog "Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira". U članu 14 postojećeg zakona se definira "Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana." No ostava se pitan je ocjene što to vrijeđa moralne osjećaje građana.
 
U prijedlogu novog zakona proglašava se da golotinja vrijeđa moralne osjećaja građana. U stavku 2 članka 14 prijedloga zakona sada se definira "Tko se na javnom mjestu koje za to nije predviđeno pojavi gol ili pokazuje spolne organe ili na drugi način vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 4.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20 dana."
 
Na stranu što su novčane kazne drastično povećane, no u prijedlogu zakona tvrdi se da golotinja vrijeđa moralne osjećaje građana. Nisu specificirani neki građani već se to odnosi na sve građane  Da li to znači da naturisti nisu građani, jer koliko znam naturiste ne vrijeđa socijalna (ne seksualna) golotinja. Time se direktno naturisti diskriminiranju.
 
Zato pozivamo sve da se javnom raspravom i protestom preko društvenih mreža i drugih foruma suprotstave ovom prijedlogu zakona
 
 Riječ, dvije (2) - 21.04.2014.
 
Skupština je održana. Bilo nas je malo prisutno. Da li je to znak za jednu opću rezignaciju, ne mislim tu prvenstveno na DNH već općim zbivanjima u Hrvatskoj. Bojim se da će to drastično utjecati i na naše članstvo. Koliko god naša članarina bila mala u ovoj sve težoj situaciji članovi se okreću drugim, nasušnim potrebama. Tek mali broj entuzijasta plaća članarinu kako bi time poduprli i samu ideju naturizma.
 
A na smanjenje broja članova utječu i sami naturistički komercijalni centri - smanjenje ili ukidanje popusta (posebno za čvrste objekte), omogućavanje ulaska u neke kampove i bez članske iskaznice INF-a utječu i na zainteresiranost za članstvo. Kako to izgleda pogledajte u rezultatima naše ankete.
  
No mi idemo dalje i nadamo se boljim vremenima. Dok u Münchenu namjenjuju čak šest naturističkih zona kod nas se ide u suprotnom pravcu s tendencijom zatvaranja naturističkih plaža. Pristup našoj tradicionalnoj naturističkoj plaži na Rakitju je onemogućen postavljanjem rampe kako dolazak ne bi smetao ribičima jer prolazak autom navodno plaši ribe, a i prije su se događali incidenti u kojima su namjerno oštećivani auti naturista. To samo govori o razini pojedinih protivnika naturizma. A kada bi malo bolje bili upoznati s naturizmom, ma koliko to bilo izbrisano iz službenih zapisa, znali bi da je i sv. Franjo Asiški, svetac po kojem je papa Franjo uzeo ime, bio naturist i volio se gol moliti u prirodi, a jednom prilikom je, istina iz protesta zbog neprimjerenog bogatstva crkvenih dužnosnika, gol ušao u mjesnu katedralu.
 
A danas biti gol više nije "in". Dakako kod nas, ali ne i drugdje gdje naturizam i dalje ima isti ako ne i veći broj pobornika.
 
A što možemo mi kao društvo ponuditi. S obzirom na raspoloživa sredstva koje društvo ima, vrlo malo. Otvaranje sezone na Rakitju za 1. svibanj s obzirom na navedeno ne čini mi se da bi se okupio veći broj naših članova pa to odgađamo za neka bolja vremena. Listajući stare dokumente Društva našao sam i račune za kozlića i piće za proslavu Prvog svibnja na Rakitju no tada je i blagajna bila malo deblja.
 
No ipak pozivamo vas na događanja koja su na Skupštini društva predviđena planom rada za naredno razdoblje.
 
Riječ, dvije (1) - 15.02.2014.

Uz sve one novogodišnje želje za ovu godinu dodajmo još i ovu: želimo vam što više naturističkog druženja.

Imamo neke ideje, no ne znamo da li ćemo ih i u kojoj mjeri uspjeti ostvariti. Želja nam je da se više družimo, da se aktiviraju ne samo sadašnji već i oni naši stari članovi ali i novopridošli članovi. I naša stara boljka. Htjeli bi da se uključi više mladih.

Izgled naslovne stranice je samo malo promijenjen, ali iza toga stoji puno (amaterskog) rada.

Sve se danas modernizira pa tako i mi ne možemo više bez facebooka. Komentari, obavijesti sele na facebook. Razmišljao sam da li da izbacim forum, ali ipak sam odlučio da ostane za one članove koji nisu na facebooku i koji svoje komentare žele poslati na "tradicionalni" način e-mailom.

Osim stranice bit će otvorene i facebook grupe. Za sada su u eksperimentalnoj fazi. Grupa "DNH - Društvo naturista Hrvatske" bila bi za naše članove za naše bivše članove, za one koji to žele postati kao i za članove INF-a koje poznajemo.

Naše članove kao i sve one koji bi to htjeli postati najviše zanimaju popusti i mogućnost ulaska i korištenja kampa za samce. Zato smo i poslali anketu našim naturističkim centrima, kampovima. Nisu svi odgovorili, a onima koji su odgovorili stavili smo link (rubrika desno) na njihove stranice. Link ide na englesku stranicu a dalje se snalazite. To će se popraviti kada uredim stranicu Croatian naturist portal.

Anketa je završila pa dajemo rezultate za kampove koji su odgovorili na anketu.

 

 

 

top/vrh stranice

©2021