25 godina
     
naslovnica naturizam poveznice forum foto arhiv pitanja učlanjenje marketing kontakt
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 godina DNH

 

2002. godine Društvo naturista slavi 25 godina postojanja. Osnivačka skupština Društva održana je 2. 6. 1977. godine u prostorijama Turističkog saveza Hrvatske u Zagrebu a registrirano je u rujnu iste godine. 


Prvi predsjednik bio je Vladislav Novak  a prva tajnica Jelena Vugrinčić. Osnivači bili su Marko i Irena Pavičić, Zlata Grgić, Bogdan Sekulić (Bane), Đuro Duvančić, Zdravko Vnučec, Valerija Keleman, Aleksander Miljanić, Slavko Špoljarić i Boris Pejnović. 


Svoj doprinos u razvoju Društva uz mnoge članove dali su i dosadašnji predsjednici Vladislav Novak, Fedor Abaffy, Mladen Konjević, Mladen Noršić, Branko Černelić i Krešimir Pintar.
Društvo naturista Hrvarske postalo je 1992. godine član INF-a (Internacionalne naturističke federacije).


(podaci Zlata Grgić)

 

Vladislav Novak
(1921.-2001.)

Prvi predsjednik Društva naturista Hrvatske bio je i dugogodišnji novinar “Večernjeg lista” , ugledni satiričar, poznati književnik i scenarist.


Novinar Vladislav Novak rođen je l. rujna l921. u Starom Petrovom Selu kod Nove Gradiške. Gimnaziju je završio u Virovitici l940. Tečno je govorio talijanski, njemački i madžarski. Apsolvirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudionik je antifašističke borbe od l944. godine. Novinarsku karijeru počeo je l948. godine u redakciji “Rad”, i “Glasu rada “, od kada je i član HND, a nastavio u političko- satiričkom listu “Kerempuh”, čiji je tada glavni urednik bio Mirko Trišler. Kad je “Kerempuh” ukinut u siječnju l958.g., Novak radi u humorističkom prilogu “Vjesnika”. Potom djeluje kao novinar izvan radnog odnosa za redakcije “Vjesnika”, “Zagrebačke panorame” i beogradskog “Ježa”, a od l964. je u “Večernjem listu” . Autor je čuvene rubrike “U četiri humoristička oka” lista “Večernjak “ i u njemu ostaje sve do odlaska u mirovinu l. kolovoza l985.g. Pisac je iznimno velikog broja humorističkih priloga, feljtona i reportaža ne samo u “Večernjaku “ nego i u ostalim izdanjima kuće “Vjesnik”. Njegovi humoristički prilozi humoreske često su se vrtjele na valovima Radio-Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i Titograda, u emisijama “ Zabavno veče” Radija Zagreb, a više desetaka humoreski tiskao je u poznatom “Ježu “. Suvremenici još i sada pamte Novakove humoreske “Činovničko srce”, “ Ženidba Sime funkcionera “, “Repovi u futroli”, “Pljačka” “Traži se duža praksa" itd. Objavio je više knjiga među kojima i “Politički humoristički leksikon”, “ General Uhu” i niz sjajnih zapisa iz Domovinskog rata. Proveo je nekoliko godina na Golom otoku, o čemu on nikada nije govorio. Objavio je i nemali broj priča pod pseudonimom ( Brad, Joščenko i drugima ).


Dobitnik je glavne nagrade Društva novinara Hrvatske l954. godine, Zlatne plakete “Vjesnika “ i drugih priznanja. Bio je član Društva književnika Hrvatske. Umro je 8. siječnja 2001. godine.
(tekst prema http://www.hnd.hr/novinar/Novinar01_01_02/*)

 

 

 

 

 

top/vrh stranice

webmaster: dnh@dnh.hr