2012.

naslovnica 

arhiv

2012.

 
 

13.-16.09.2012.  ODRŽAN JE 33. KONGRES  INF-a

 

Trideset treći međunarodni kongres naturista (INF) održan je Naturističkom parku Koversada od 13 do 16. rujna 2012.

 

 

 

 

Ovo je drugi put da se INF-FNI kongres održavao u Naturističkom parku Koversada, a četvrti put u Hrvatskoj. Prvi put u Koversadi održan je 13-ti kongres 1972.godine odnosno točno  prije 40 godina. Još su održani kongresi 1988. godine u Monseni i 2004. u Valalti u Rovinju.

 

Održavanje 33. kongresa poklapa se sa nizom obljetnica. Domaćin kongresa, Naturistički park Koversada (prvi komercijalni naturistički kamp u Europi)  slavi 51- godišnjicu postojanja. Također ove godine slavimo 40 godina organiziranog naturizma u Hrvatskoj kada je 1972. godine osnovano Društvo prijatelja Koversade. Slavimo i  35 godina osnivanja Društva naturista Hrvatske (1977. godine) i 20-godišnjicu članstva u međunarodnoj naturističkoj zajednici (INF-FNI).


Delegati iz 22 nacionalnih naturističkih organizacija iz cijelog svijeta, usvojili su izvješće o radu INF-a u posljednje dvije godine i program za iduće dvije godine.

Usvojena je prilagodba statuta austrijskim zakonima jer je sjedište INF premješteno iz Njemačke u Austriju, gdje je i ured INF-a u mjestu Linz.
 

Usvojena je i nova definicija naturizma, koja na engleskom jeziku glasi: “Naturism is defined as a way of life in harmony with nature, characterized by a common belief that nudity is healthy and enjoyable and includes self respect, respect for others and for the environment."

 

Osobno sam predložio da u definiciju naturizma uđe i da je naturizam jedno od osnovnih ljudskih prava no to nije prihvaćeno ali je osnovana grupa koji će biti odgovorna za praćenje regulacije golotinje u zakonima pojedinih zemalja i na razini EU-a, jer je u tom području je znatna varijacija između zemalja.
 

Organizacija sljedećeg kongresa 2014. godine povjerena je Irskoj naturističkoj federaciji (INA). Za godinu 2016. su najavljene nominacije Italije, Francuske, Brazila i Novog Zelanda.


Kako DNH nije bio u mogućnosti da sam pripremi neke promidžbene materijale za kongres, podigao sam nešto propagandnih materijala u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) prije puta. Došao sam i dan ranije kako bi pomogao oko zadnjih priprema za kongres, no nije trebalo puno napraviti jer se osoblje Koversade u potpunosti angažiralo u pripremi, a posebno direktor kampa g. Škuflić Nenad. Mi im na toj organizaciji zahvaljujemo.

 

Iako sam osobno uputio poziv televizijskom, tiskovnim i elektronskim medijima da poprate kongres, odazvali su se samo Glas Istre, HRT i RTL. Zapravo Glas Istre i HRT odazvali su se na poziv Jerka Sladoljeva i bili su prisutni na konferenciji za tisak i otvaranju kongresa koje je održano popodne u četvrtak. Počelo je s satom zakašnjenja jer se čekao HRT. Ipak neki od elektronskih portala prenijeli su vijest o održavanju kongresa prema tekstu poziva koji sam im uputio.

 

RTL s kojima sam kontaktirao oko dolaska je pak više bio zainteresiran za neku zabavnu stranu tog kongresa, želio je snimiti i sam kamp te razgovarati i s gostima kampa pa je čekajući ljepše vrijeme došao tek u nedjelju, a uredničke škare odrezale su bitne dijelove intervjua ostavljajući tek neke zabavnije dijelove.


Hrvatska nije iskoristila kongres za promicanje turizma i naturizma. Uputio sam i poziv Ministarstvu turizma te Hrvatskoj turističkoj zajednici no oni nisu imali sluha za činjenicu da je naturista oko 10 % (a možda i 15 %) svih turista. Zapravo nisam dobio ni odgovor kojim bi se ispričali zbog nemogućnosti dolaska. Da nisam pisao na hrvatskom jeziku pomislili bi da se poziv izgubio u prijevodu, no izgleda se izgubio samo bon-ton. Odazvala se gospođa Natalija Vugrinec iz turističke zajednice Vrsara. Bili su prisutni i predstavnici Maistre ali su se nakon otvaranja brzo izgubili.

 

Kad je zadnji put Hrvatska bila domaćin INF kongresa u 2004. godine u Valalti iduće godine je zatvorena je FKK Monsena, a ove godine najavljeno je zatvaranje FKK Politina na otoku Krku.

 

U neslužbenog dijelu organiziran je folklor u petak navečer, ples navečer u subotu te izlet brodom u Limski kanal u nedjelju po podne.


Davorin Žugčić

 

 

 

23.07.2012.

 

Iako su članovi DNH u pravilu građani r. Hrvatske ponekad napravimo iznimku posebno za građane država gdje ne postoje još nacionalna društva, odnosno one koje još nemaju članstvo u INF-a.

 

Naravno mi bi bili najsretniji kada bi se i u tim državama oformili naturistička društva s članstvom u INF-u.

 

Tako je našim članom postao i D.S. iz Sarajeva a evo i dijelova iz njegovog dopisa za naš forum:

 

Prije sve ga želim iskreno da vam se zahvalim što sam uspio da dobijem propusnicu tj. iskaznicu INF-FNI  Udruge Naturista Hrvatske.

 

Žao mi je također sto se nisam javio ni jednom razglednicom, al se nadam da mi to nećete  zamjeriti.

...

Mom veselju je ipak došao dan, kad sam uspio rezervirati parcelu u  Naturističkom kampu BUNCULUKA  na otoku Krku.

...

 

Srdačan pozdrav vama kao i svim istomišljenicima NATURISTIMA,  koji su doživjeli prekrasne trenutke svoga odmora.

 

Hvala vam još jedamput.

D. S. iz  Sarajeva

 

Cijeli tekst pročitajte u našem forumu.

 

SKUPŠTINA DRUŠTVA NATURISTA HRVATSKE

                        

Skupština društva naturista Hrvatske održana je u petak, 01.06.2012. u 18 sati u novim prostorijama - u prostorijama mjesne samouprave Martinovka, Miramarska cesta 17.

 

 Moguće je doći iz smjera Vukovarske ulice, kod "Autorada" prije pothodnika se skrene se desno (cesta je isto Miramarska) do barake iza samoposlužne autopraonice. Parkiranje je moguće u  žutoj zoni ili na privatnom parkingu kod autopraonice.

 

Ili od Savske ceste Koturaškom.

 

Pješice od Glavnog kolodvora kroz Importane centar, skrene se desno i malim stepenicama između kuća dolazi se do prostorija mjesne samouprave.

 

Ili pješice od Botaničkog vrta, ispod pothodnika skrene se lijevo pored restorana "Miramare" do mjesne samouprave.

 

 >>> veća slika

 

Dosadašnje prostorije je AAMK "Sveučilište" moralo vratiti Pravnom fakultetu pa smo postali "beskućnici" tako da smo morali se snaći i zatražiti od gradske uprave prostor koji ćemo moći povremeno koristiti.  Točnije prostor možemo koristiti prvi i drugi petak u mjesecu od 16 do 20 sati i četvrtu subotu od 18 do 21 sat.

 

Ipak odlučili smo se za održavanje skupštine u petak umjesto u subotu kako ne bi remetili planove za vikend.

 

Poštanska adresa za sada ostaje stara (adresa je u lijevom stupcu) no vjerojatno ćemo i nju do kraja godine promijeniti, ovisno o tome kad će AAMK "Sveučilište" morati napustiti i posljednje prostorije koje još koriste na toj adresi.

 

 

                                  DNEVNI RED SKUPŠTINE: 

                     Petak 01.06.2012. u 18 sati

 1. Otvaranje Skupštine

 2. Izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika

 3. Izvještaj o radu Društva u proteklih godinu dana

 4. Izvještaj blagajnika

 5. Izvještaj Nadzornog odbora

 6. Prijedlog iznosa članarine za 2011. godinu.

 7. Plan rada Društva za naredno jednogodišnje razdoblje

 8. Izbor počasnih članova društva

 9. Obavijest o susretima Alpe Adria

 10. Obavijest o 33 kongresu INF-a u Koversadi

 11. Razno

 

 

 

 

 

17.06.2012.

 

Svjetski dan naturista obilježili smo nas nekolicina na naturističkoj plaži na Jarunu. Možda je naturistički ipak bolje obilježen početak Minhenskog opernog festivala 2012. Američki umjetnik Spencer Tunick postavio je na više mjesta u Minhenu instalaciju s 1700 golih volontera nazvanu "Prsten" prema  scenama iz Wagnerove opere "Prsten Nibelunga". Ovaj performans naručila je Bavarskae državna opera.

 

 

 

 

World Naturist Day 2012

The INF-FNI has announced that World Naturist Day, an annual event in which naturist clubs world-wide hold events and invite non-members to experience the naturist lifestyle, is to be celebrated on Sunday 17th June 2012.

 

 

 

JARUN 17.06.2012.

 

 

 

 

 

POZIV

 

Svjetski dan naturista ove godine prema pozivu Svjetske  naturističke federacije (INF) slavi se 17.06. 2012. Tradicionalno mjesto naturista Zagreba i okolice na Rakitju se eksploatacijom šljunka promijenilo, a postoje i stalni sukobi s "ribičima" koji priječe dolazak naturistima autom (auti im plaše ribu!).

 

Zagrepčanima preostaje dakle Jarun. Ipak je to službena naturistička plaža a i lakše je dostupna. Zato okupimo se u što većem broju u nedjelju 17.06.2012. na plaži na Jarunu. Ne samo članovi DNH nego i bivši članovi, a i oni naturisti koji nikad nisu bili članovi DNH. Pozovite članove koje poznajete ali i ne-članove kako bi iskusili malo životni stil naturista. Pozovite ih telefonom SMS-om na facebook-u i twiteru da nam se pridruže.

 

Početak sakupljanja već od 11 sati. Ponesimo nešto klope i pijače i vjerujem da ćemo se dobro zabaviti.

 

U ovim vremenima krize, koja se jako osjeća na članstvu Društva ne trebamo se predati. Dapače obnovimo druženja. Barem tamo gdje su besplatna.

 

Pozivam i naturiste i u drugim dijelovima Hrvatske  da održe na svjetski dan naturista okupljanje na njihovim tradicionalnim naturističkim mjestima. Točno da tu ima problema jer ta mjesta nisu i službeno proglašena i označena naturističkim. No ne bi li upravo ovaj svjetski dan naturista bio poticaj da se izvrši pritisak na lokane vlasti da legaliziraju ta mjesta okupljanja. Možemo li mi tu pomoći?

 

Predsjednik Društva naturista Hrvatske

 

Davorin Žugčić

 

 

Susreti Alpe Adria 2012 - prijave u FKK Solaris (Poreč) od 06.06  do 10.06.

                          

I ove godine susreti se održavaju u FKK "Solaris" (Poreč). Bit će to jubilarni 40. susreti Alpe - Adria.

 Program

 

Srijeda - 06.06.2012

Petak  - 08.06.2012

Dolazak, registracija

09:30 Odbojka
09:30 Tenis
12:00  -- odmor --
14:30 Odbojka
14:30 Stolni tenis

Četvrtak - 07.06.2012

Subota - 09.06.2012

12:30 Službeno otvorenje
14:30 Šahovski turnir
16:30 Potezanje konopa
17:30 Kros za odrasle
17:45 Kros za djecu

09:30 Boćanje
09:30 Odbojka na pijesku
12:00 -- odmor --
14:30  Boćanje
14:30  Odbojka na pijesku
19:30 Gala večer

 

Nedjelja - 10.06.2012

 

10:30 Sastanak predstavnika društava

 

 

Prijave

 

Za posebni popust treba se rezervirati smještaj u sobi, apartmanu ili kampu do 31.05.2012. direktno u  Pri tome se treba pozvati na promo kod 411.

 

Smještaj se prijavljuje direktno u "Solarisu", odnosno preko interneta.

Za smještaj u apartmanima i paviljonima:

 

Ili na telefon za rezervacije u kampu: 052 465 010 (ne zaboravite promo kod 411)

 

Ili direktno u  FKK Solaris:   (ne zaboravite promo kod 411)

 

 tel +385 52 465 000, fax. +385 52 451 440

 

Prijave za sportska natjecanja

 

Prijave za sportska takmičenja do 01. 06. 2010.  na telefon o91 57 54 153 (DNH - Davorin)

 

 Cijene  (cijene su neslužbene)

 

 

Kampiranje: cjenik u EUR 2012

 

26.05.-29.06.

Po osobi (iznad 10 god)

6,40  (popust: 5,44)

Djeca (0-4)

0,00

Djeca (4-10)

0,00

Luxury Mare

22,30

Premium Mare

19,40

Comfort Mare

16,40

Comfort

14,40

Standard

12,40

Mjesto za motorkaravan

11,10

Čamac

3,30

Hladnjak

2,70

Kućni ljubimac

5,30

 

 

 

 

Boravišna pristojba - po osobi dnevno

 

01.06.-30.09.

Po osobi (iznad 18 godina)

1,00 EUR

 Po osobi (12-17 godina)

0,50 EUR

 

Popusti:

 

 Članovi naturističkih udruženja imaju popust od 15% na cijenu po osobi. Molimo da svoje članske iskaznice predoče na recepciji odmah prilikom dolaska. U protivnom se popust ne može odobriti. Gost može koristiti samo jedan od navedenih popusta.

 

 

Cijene uz promo kod 411

1 osoba

2

osoba

3

osobe

4

osobe

Soba Premium - 2 kreveta + polupansion

70

83

-

-

Soba Superior 2+ pom. ležaj + polupansion

79

93

132

-

Suite 2+2 + polupansion

110

110

165

220

Apartman 2+1

92

92

92

-

Apartman 2+2

96

96

96

96

Apartman 2+2 premium

104

104

104

104

 

 

 

 

 

 

 

top/vrh stranice

©2021